OH vizsgacentrum – Europass bizonyítványkiegészítő

Europass - általános tájékoztató

Az Europass egy személyi dokumentumcsomag, amelyet az állampolgárok végzettségeik, az oktatásban és képzésben megszerzett szaktudásuk, készségeik bemutatására, munkavállalás esetén a munkaadók tájékoztatására használhatnak Európában.

Az Europass dokumentum rendszer 5 alapdokumentumot foglal magában:

  1. Europass önéletrajz (European CV)
  2. Europass nyelvi útlevél (European Language Portfolio)
  3. Europass bizonyítvány kiegészítő (Europass Certificate Supplement) a szakképesítések részletes leírását tartalmazza idegen nyelven: a szakmai kompetenciákat, a tanulmány pontos tartalmát, jellegét, szintjét, valamint a betölthető foglalkozások körét.
  4. Europass oklevélmelléklet (Diploma Supplement) a felsőoktatásban megszerzett tudást írja le
  5. Europass mobilitási igazolvány (Europasss Mobility)

Az Europass CV és az Europass nyelvi útlevél letölthetők a www.europass.hu oldalról.

Az Oktatási Hivatal Szakmai Vizsgaközpontjában az Europass bizonyítvány kiegészítőt igényelhetik meg. Az Europass bizonyítvány-kiegészítő igénylése az alábbiak szerint történik:

europassjpg


Az Europass bizonyítvány kiegészítőt minden végzett vizsgázó írásban kérvényezi az OKJ bizonyítványban megjelölt vizsga szervezőjétől (Oktatási Hivatal). Az Europass bizonyítvány kiegészítőt minden 2008. november 1-jét követően megszervezett azon szakképesítő vizsgákra tudjuk kiállítani, melyek szerepelnek a 2001-ben kiadott Országos Képzési Jegyzékben.

Az írásbeli kérelemhez elegendő kitölteni a letölthető igénylőlapot, majd aláírva az OKJ bizonyítvány másolatával együtt az igénylőlapon megadott címre eljuttatni.

2019. január 1-től az angol nyelvű Europass bizonyítvány-kiegészítő ingyenesen és elektronikus formában kerül kiadásra (külön kérésre papír alapon).

Az Europass bizonyítvány kiegészítők díja német, francia, spanyol és olasz nyelven a szakképzési törvény végrehajtásáról szóló 12/2020. (II. 7.) Korm. rendelet alapján 2023. augusztus 7-től 15.000,- Ft nyelvenként.

További tájékoztatást munkanapokon Kőrösi Ágnes ad: +36 30/571-4733; korosi.agnes@oh.gov.hu