Így változnak a 2023. szeptemberben, illetve a 2024-ben induló képzések pontszámítási szabályai

A 2023 szeptemberében induló képzések felvételi eljárásában a pontszámítás változásai

- Alapképzésre és osztatlan képzésekre jelentkezőknek – általános felvételi követelményként – nem kötelező legalább egy emelt szintű érettségi vizsgát tenniük.

- Az érettségi követelmények esetében adott szakoknál az intézmények a már megjelentekhez (2. sz. táblázat) képest elfogadhatnak középszintű érettségit is az emelt szintű helyett – ezek listáját a felvi.hu honlapon közzé fogjuk tenni.

- Megszűnik a jogszabályi minimumponthatár (eddig alapképzésen és osztatlan képzésen 280, felsőoktatási szakképzésen 240 és mesterképzésen 50 pont volt).

További információk: A felvi.hu-n hamarosan részletes tájékoztatás jelenik meg a 2023. szeptemberben induló képzésekre érvényes új pontszámítási szabályok egyes elemeiről – célszerű követni a honlapot, feliratkozni a hírlevelére, csatlakozni Facebook-csoportjához.


A 2024-ben induló felsőoktatási képzések pontszámítási változásai

A pontszámítás alap- és osztatlan képzés, valamint felsőoktatási szakképzés esetén továbbra is 500 pontos rendszerben történik. A pontszám összeállhat a tanulmányi pontok és az érettségi pontok összegéből, hozzáadva az ún. intézményi pontokat (I.), vagy az érettségi pontok kétszereséből, hozzáadva az intézményi pontokat (II.). A jelentkező pontszámát továbbra is a számára legkedvezőbb módon számítják ki. Az emelt szintű érettségi vizsgát az intézmények egyes szakjaikon előírhatják, de nem lesz egységesen kötelező eleme a felsőoktatásba való bejutásnak.

 

Tanulmányi pontok

A felsőoktatási intézmények meghatározhatnak a középiskolai eredményekhez egy (ötödik) középiskolai tantárgyat és az érettségi átlaghoz egy érettségi vizsgatárgyat a tanulmányi pontok számításához.

Azon jelentkezőknek, akiknek nincs eredményük az előírt középiskolai tantárgyból vagy érettségi vizsgatárgyból, az érettségi pontok duplázásával állhat össze a jelentkezői pontszámuk maximum 400 pontos része.

Érettségi pontok

Az egyetemek, főiskolák szakonként dönthetnek az érettségi pont számításához szükséges két érettségi tárgyról és ezek szintjéről. Vagyis követelményként továbbra is előírhatnak emelt szintű érettségi vizsgát.

Figyelem! Az érettségi pontok száma emelt szintű érettségi vizsga esetén egyenlő az érettségi vizsgán az adott vizsgatárgyból elért százalékos eredménnyel (tehát 100%-os érettségi = 100 érettségi pont). Középszinten tett érettségi vizsga százalékos eredményét egy külön táblázat szerint kell majd megállapítani, amelyben 2/3 lesz a váltószám (így pl. 100%-os érettségi = 67 érettségi pont)

Tehát az emelt szintű érettség vizsga előnyt jelenthet az érettségi pontok számításánál is (amihez még jöhet további többletpont, ha az adott egyetem, főiskola az intézményi pontoknál ezt a teljesítményt külön elismeri).

Intézményi pontok

2024-től a felsőoktatási intézmények határozhatják meg, hogy milyen követelményekért, eredményekért járnak további pontok maximum 100 pont erejéig. Ezek lehetnek többek között:

Minimumponthatár

A felsőoktatási intézmények határozhatják meg az egyes szakjaikon érvényes minimumponthatárt, amely alatt nem lehet felvenni a jelentkezőket, de dönthetnek úgy is, hogy bejutási küszöb nélkül hirdetik meg egyes szakjaikat.

További információk

A felvi.hu-n hamarosan részletes tájékoztatás jelenik meg a 2024-től érvényes új pontszámítási szabályok egyes elemeiről – célszerű követni a honlapot, feliratkozni a hírlevelére, csatlakozni Facebook-csoportjához.

Változások a 2023. szeptemberben induló képzések pontszámítási szabályaiban

Nyomtatás

CÍMKÉK

pontszámítás