Egész napos eseménnyel zárult a „Középen vagyunk!" V4-es középiskolai verseny

Április 27-én, a Magyarság Házában tartották a „Középen vagyunk!" Visegrádi négyek komplex középiskolai tanulmányi vetélkedő döntőjét és a témában szervezett filmpályázattal közös díjkiosztóját. A versenyeket a Visegrádi Csoport magyar elnöksége alkalmából rendezett programsorozat keretében az Oktatási Hivatal szervezte meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával.

A 11. évfolyamos tanulók között meghirdetett vetélkedőre 101 négyfős csapatban összesen 404 diák jelentkezett. A két online fordulón 7 csapat ért el kiemelkedő eredményt, így 28 diák mérhette össze tudását a budapesti döntőn. A zsűri elnöke Lázár András Máté, V4 nemzeti koordinátor (Külgazdasági és Külügyminisztérium) volt. További zsűritagok: Brassói Sándor köznevelési elnökhelyettes (Oktatási Hivatal), Ötvös Zoltán, a versenybizottság elnöke, osztályvezető (II. Kerületi Polgármesteri Hivatal), dr. Szász Erzsébet tankönyvszerző, vezetőtanár (Kempelen Farkas Gimnázium), Száray Miklós tankönyvszerző, vezetőtanár (Apáczai Csere János Gimnázium). A két részből álló, szóbeli és gyakorlati feladatokat tartalmazó versenyforduló a Tatabányai Árpád Gimnázium V4-ek négye nevű csapatának győzelmével ért véget. A csapat tagjai háromnapos kirándulásra utazhatnak Pozsony és Prága úticélokkal. Az eseményen Varju Krisztina Dóra, Magyarország V4 elnökségének lebonyolításáért felelős miniszteri biztosa is részt vett, aki a V4 elnökség által felajánlott ajándékcsomagokat adta át.

A V4-es filmpályázatra 2-3 fős, 14-18 éves tanulókból álló iskolai csapatok jelentkezhettek. A filmeket Buglya Zsófia, az Uránia Nemzeti Filmszínház programigazgatója, Gelencsér Gábor filmesztéta és Lázár Kovács Ákos médiakutató bírálta el. A háromtagú zsűri 16 pályaműből választotta ki azt a hármat, amely a visegrádi négyek értékeit leginkább tükrözte. A legjobbnak ítélt alkotást a Kecskeméti Református Gimnázium Országjárók csapata készítette, „Közös múlt, közös jövő" címmel. Helyezést ért el a Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium Szövetségesek és az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium V4MG nevű csapata is. A filmpályázat díjazottjai nagy értékű médiaeszköz-utalványt nyertek, amellyel a verseny célja az iskolai médiaműhelyek és a médiaoktatás támogatása. Az díjkiosztó a dobogós alkotások vetítésével zárult.

Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettese értékelő beszédében rámutatott, hogy a komplex országos vetélkedőt és filmpályázatot is magába foglaló „Középen vagyunk!" középiskolai verseny célja az volt, hogy a tanulók élményszerű tanulással, közös felkészüléssel és szoros együttműködésben ismerjék meg a visegrádi országokat, a közös múltunkban és jövőnkben, a közös közép-európai önazonosságunkban rejlő lehetőségeket.

Nyomtatás