Eredményt hirdettek a V4-es középiskolai versenyeken

Az Oktatási Hivatal (OH) április 27-én, a Magyarság Házában tartotta a „Középen vagyunk!" Visegrádi négyek komplex középiskolai tanulmányi vetélkedő döntőjét és a témában szervezett filmpályázattal közös díjátadóját. A versenyeket a Visegrádi Csoport magyar elnöksége alkalmából rendezett programsorozat keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával szervezte meg az OH.

Az esemény Brassói Sándor köznevelési elnökhelyettes (OH) köszöntőjével kezdődött, aki kiemelte, hogy a középiskolai versenyre való felkészülésben és részvételben különös fontosságú az együttműködés. Hangsúlyozta, hogy a vetélkedőt digitális alapokra helyezték, mert a versenyzők generációjának már ez a természetes.

A 11. évfolyamos tanulóknak meghirdetett tanulmányi vetélkedő fő célja a visegrádi négyekkel kapcsolatos ismeretek bővítése, valamint a tanulók együttműködésének és önálló tanulási képességének fejlesztése volt. A februárban indult háromfordulós versenyre 101 csapatban összesen 404 diák nevezett. Közülük az online kvízen legjobban teljesítő 7 csapat jutott a budapesti döntőbe: a Szekszárdi Szakképzési Centrum Visegrád Csapat, az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium Szilágyi 1, a Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium Kisfaludy, a Tatabányai Árpád Gimnázium V4 négyek, a Budapest I. Kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium Fogaskerekek, a Ceglédi Szakképzési Centrum Kicsapongó Érsekség, valamint a Pécsi Leőwey Klára Gimnázium Anduin nevű csapata.

Az öt főből álló zsűri elnöki tisztét Lázár András Máté, V4 nemzeti koordinátor (Külgazdasági és Külügyminisztérium) látta el, a testület további tagjai voltak: Brassói Sándor, Ötvös Zoltán a versenybizottság elnöke, osztályvezető (II. Kerületi Polgármesteri Hivatal), dr. Szász Erzsébet tankönyvszerző, vezetőtanár (Kempelen Farkas Gimnázium) és Száray Miklós tankönyvszerző, vezetőtanár (Apáczai Csere János Gimnázium).

A döntő forduló szóbeli és gyakorlati feladatokból állt. A csapatok tagjainak először egy szabadon választott V4-es ország népviseletét kellett bemutatniuk. A diákok kreatívan tettek eleget a kihívásnak: videóvetítéssel, autentikus tánccal, valamint népviseleti ruhák viselésével igyekezték lenyűgözni a zsűrit. A második feladatban történelmi és földrajzi ismereteikről adtak számot a résztvevők, majd idegenvezetőként kellett bemutatniuk Szlovákia világörökségi helyszíneinek egyikét. A tanulók erre a feladatra különösen ismeretgazdag prezentációkkal készültek, amelyeket kiemelkedő előadással egészítettek ki. A kvíz első részét egy rövid, 10 perces keresztrejtvény-feladvány zárta.

Az ebédszünetet követően a „dupla totó" következett, amelynek eredményes megoldásához a csapattagok kooperációjára volt szükség: a V4-es diplomáciával és sporttal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolni 5-5 percben. Ezután a visegrádi királytalálkozó előadása került a középpontba, ami nagy izgalmat okozott a teremben, ugyanis erre a feladatra nem lehetett előzetesen készülni. Amíg Száray Miklós zsűritag a csapatok 1-1 fős delegáltjaiból verbuvált társulattal felkészült az előadásra, a többiek gasztronómiáról szóló tesztet oldottak meg.
Az eredményhirdetés előtt Lázár András Máté, Brassói Sándor és Varga Krisztina Dóra, Magyarország V4 elnökségének lebonyolításáért felelős miniszteri biztosa mondott köszönetet a versenyzőknek a helytállásért, a felkészítő tanárok munkájáért és a szervezőknek pedig az esemény lebonyolításáért.
A V4 középiskolai vetélkedőt a Tatabányai Árpád Gimnázium csapata nyerte meg, fődíjuk egy háromnapos kirándulás, amelynek úticélja Prága.

A nap második felében a V4-es filmpályázat díjátadójára került sor. A versenyre 2-3 fős, 14-18 éves tanulókból álló iskolai csapatok jelentkezhettek. A filmeket Buglya Zsófia, az Uránia Nemzeti Filmszínház programigazgatója, Gelencsér Gábor filmesztéta és Lázár Kovács Ákos médiakutató bírálta el. A háromtagú zsűri 16 pályaműből választotta ki azt a hármat, amely a visegrádi négyek értékeit leginkább tükrözte. A filmpályázat díjazottjai nagy értékű médiaeszköz-utalványt nyertek, amellyel a verseny az iskolai médiaműhelyek és a médiaoktatás támogatását kívánja elősegíteni. A legjobbnak ítélt alkotást a Kecskeméti Református Gimnázium Országjárók csapata készítette, „Közös múlt, közös jövő" címmel. Helyezést ért el a Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium Szövetségesek és az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium V4MG nevű csapata is. A díjátadót követően a résztvevőknek lehetőségük nyílt a filmek megtekintése mellett az elkészült pályaművek közös, interaktív értékelésére is.

Az országos vetélkedőt és filmpályázatot magába foglaló „Középen vagyunk!" középiskolai versenyen közel 500 diák vett részt az ország minden tájáról.