Ugrás a tartalomhoz

Eredményt hirdettek a V4-es középiskolai versenyeken

2018. május 18.

Az Oktatási Hivatal (OH) április 27-én, a Magyarság Házában tartotta a „Középen vagyunk!" Visegrádi négyek komplex középiskolai tanulmányi vetélkedő döntőjét és a témában szervezett filmpályázattal közös díjátadóját. A versenyeket a Visegrádi Csoport magyar elnöksége alkalmából rendezett programsorozat keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával szervezte meg az OH.

Az esemény Brassói Sándor köznevelési elnökhelyettes (OH) köszöntőjével kezdődött, aki kiemelte, hogy a középiskolai versenyre való felkészülésben és részvételben különös fontosságú az együttműködés. Hangsúlyozta, hogy a vetélkedőt digitális alapokra helyezték, mert a versenyzők generációjának már ez a természetes.

A 11. évfolyamos tanulóknak meghirdetett tanulmányi vetélkedő fő célja a visegrádi négyekkel kapcsolatos ismeretek bővítése, valamint a tanulók együttműködésének és önálló tanulási képességének fejlesztése volt. A februárban indult háromfordulós versenyre 101 csapatban összesen 404 diák nevezett. Közülük az online kvízen legjobban teljesítő 7 csapat jutott a budapesti döntőbe: a Szekszárdi Szakképzési Centrum Visegrád Csapat, az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium Szilágyi 1, a Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium Kisfaludy, a Tatabányai Árpád Gimnázium V4 négyek, a Budapest I. Kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium Fogaskerekek, a Ceglédi Szakképzési Centrum Kicsapongó Érsekség, valamint a Pécsi Leőwey Klára Gimnázium Anduin nevű csapata.

Az öt főből álló zsűri elnöki tisztét Lázár András Máté, V4 nemzeti koordinátor (Külgazdasági és Külügyminisztérium) látta el, a testület további tagjai voltak: Brassói Sándor, Ötvös Zoltán a versenybizottság elnöke, osztályvezető (II. Kerületi Polgármesteri Hivatal), dr. Szász Erzsébet tankönyvszerző, vezetőtanár (Kempelen Farkas Gimnázium) és Száray Miklós tankönyvszerző, vezetőtanár (Apáczai Csere János Gimnázium).

A döntő forduló szóbeli és gyakorlati feladatokból állt. A csapatok tagjainak először egy szabadon választott V4-es ország népviseletét kellett bemutatniuk. A diákok kreatívan tettek eleget a kihívásnak: videóvetítéssel, autentikus tánccal, valamint népviseleti ruhák viselésével igyekezték lenyűgözni a zsűrit. A második feladatban történelmi és földrajzi ismereteikről adtak számot a résztvevők, majd idegenvezetőként kellett bemutatniuk Szlovákia világörökségi helyszíneinek egyikét. A tanulók erre a feladatra különösen ismeretgazdag prezentációkkal készültek, amelyeket kiemelkedő előadással egészítettek ki. A kvíz első részét egy rövid, 10 perces keresztrejtvény-feladvány zárta.

Az ebédszünetet követően a „dupla totó" következett, amelynek eredményes megoldásához a csapattagok kooperációjára volt szükség: a V4-es diplomáciával és sporttal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolni 5-5 percben. Ezután a visegrádi királytalálkozó előadása került a középpontba, ami nagy izgalmat okozott a teremben, ugyanis erre a feladatra nem lehetett előzetesen készülni. Amíg Száray Miklós zsűritag a csapatok 1-1 fős delegáltjaiból verbuvált társulattal felkészült az előadásra, a többiek gasztronómiáról szóló tesztet oldottak meg.
Az eredményhirdetés előtt Lázár András Máté, Brassói Sándor és Varga Krisztina Dóra, Magyarország V4 elnökségének lebonyolításáért felelős miniszteri biztosa mondott köszönetet a versenyzőknek a helytállásért, a felkészítő tanárok munkájáért és a szervezőknek pedig az esemény lebonyolításáért.
A V4 középiskolai vetélkedőt a Tatabányai Árpád Gimnázium csapata nyerte meg, fődíjuk egy háromnapos kirándulás, amelynek úticélja Prága.

A nap második felében a V4-es filmpályázat díjátadójára került sor. A versenyre 2-3 fős, 14-18 éves tanulókból álló iskolai csapatok jelentkezhettek. A filmeket Buglya Zsófia, az Uránia Nemzeti Filmszínház programigazgatója, Gelencsér Gábor filmesztéta és Lázár Kovács Ákos médiakutató bírálta el. A háromtagú zsűri 16 pályaműből választotta ki azt a hármat, amely a visegrádi négyek értékeit leginkább tükrözte. A filmpályázat díjazottjai nagy értékű médiaeszköz-utalványt nyertek, amellyel a verseny az iskolai médiaműhelyek és a médiaoktatás támogatását kívánja elősegíteni. A legjobbnak ítélt alkotást a Kecskeméti Református Gimnázium Országjárók csapata készítette, „Közös múlt, közös jövő" címmel. Helyezést ért el a Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium Szövetségesek és az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium V4MG nevű csapata is. A díjátadót követően a résztvevőknek lehetőségük nyílt a filmek megtekintése mellett az elkészült pályaművek közös, interaktív értékelésére is.

Az országos vetélkedőt és filmpályázatot magába foglaló „Középen vagyunk!" középiskolai versenyen közel 500 diák vett részt az ország minden tájáról.

vissza az előző menü szintre
ugrás a lap elejére
ugrás a főoldalra
vissza a normál változatra