Ugrás a tartalomhoz

Izgalmas új fejlesztések az Új Köznevelés év végi dupla számában

2021. december 13.

A magazin 2021/9-10. számának havi témája a fejlesztések, eredmények.

A legfrissebb, november-decemberi lapszám tartalmából:

A címlapon ezúttal – kicsit szakítva eddigi hagyományainkkal – nem egy pedagógus, hanem egy – fiatal kora ellenére szédületes eredményeket maga mögött tudó – gimnazista, Seitz Erik szerepel. Erik a Pannonhalmi Bencés Gimnázium végzős diákja, aki a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen első helyezést ért el, kutatásával pedig a Semmelweis Egyetem hálózat- és rákkutató csoportjának tagjává is választották. Egy igazán innovatív fejlesztés az E-tabló projekt, melyről Csaba Beatrixszel, a projekt fejlesztőjével beszélgetett a lap. Az olvasás és a szövegértési képességfejlesztés fontosságáról Martin Jánosné magyar–történelem szakos tanár írását közlik, a Biatorbágyon épülő új, 21. századi innovatív iskola létrejöttéről, különlegességeiről és vállalásairól pedig az intézmény igazgatóját, Frész Attilát kérdezték. Mindezek mellett egy igen hasznos és gondolatébresztő írást is olvashatnak a Debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban megvalósuló pályaorientációs napokról.

Aktuális rovatukban az Oktatási Hivatal feladatairól Brassói Sándor megbízott elnökkel beszélgettek. Ez alkalommal is igyekeztek a közelmúltban lezajlott legérdekesebb konferenciákról beszámolni, így olvashatnak a XXIII. Országos Közoktatási Szakértői Konferenciáról, a XXI. Országos Neveléstudományi Konferenciáról, vagy a „Nem vagyok egyedül, nem vagyok tehetetlen!” szakmai napról.

A Helytörténeti kitekintő című rovatban ezúttal Szolnokra látogattak, virtuális kalauzuk pedig Kis Krisztián Bálint idegenvezető, pedagógus volt. Az Arany János Kollégiumi Programban részt vevő iskolák jó gyakorlatait bemutató sorozat a végéhez ért, így végül, de nem utolsósorban a vásárosnaményi Babus Jolán Középiskolai Kollégium jó gyakorlatát olvashatják. Az Érettségi változások rovatban a matematika tantárgy várható változásait vették górcső alá, a Lélekbúvár rovatban pedig az ADHD kialakulásának okairól és következményeiről Prof. Dr. Balázs Judit gyermek- és ifjúsági, és felnőtt pszichiáter szakorvost kérdezték. A Van új a NAT alatt rovatban ezúttal a legújabb idegen nyelvi tankönyvsorozat kapcsán beszélgettek Hajas Attila és Ungor Barbara szerkesztőkkel.

A lap aktuális száma ezen a hivatkozáson érhető el: https://www.oktatas.hu/uj-kozneveles/2021_9_10

vissza az előző menü szintre
ugrás a lap elejére
ugrás a főoldalra
vissza a normál változatra