Több mint 9 500-an jelentkeztek pótfelvételire

Összesen 9 556-an nyújtottak be érvényes jelentkezést a pótfelvételi eljárásban meghirdetett, szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. A jelentkezők több mint 64,3 százaléka alapképzést, 16 százaléka mesterképzést, 11,2 százaléka felsőoktatási szakképzést, 8,5 százaléka pedig osztatlan képzést jelölt meg első helyen.

A pótfelvételi eljárásban csakis egy felsőoktatási intézmény egyetlen képzésére lehetett jelentkezni a felvi.hu honlapról elérhető E-felvételiben 2020. augusztus 9-én éjfélig. A pótfelvételiben – az oktatásért felelős miniszter engedélyével rendelkező képzéseket kivéve – önköltséges képzéseket hirdethettek meg az intézmények. Állami ösztöndíjas képzések a következő képzési területeken indulhatnak: agrár, gazdaságtudományok, informatika, műszaki, orvos és egészségtudományi, pedagógusképzés, társadalomtudomány képzési területek alapképzési szakjai.
Az első helyes jelentkezések alapján ösztöndíjas szakot összesen 3 803 felvételiző választott, közülük 906-an pedagógusképzésre szeretnének bejutni: 177-en jelölték meg a gyógypedagógia, 166-an a tanító és 151-en az óvodapedagógus szakot. A gazdaságtudományi képzési terület szakjaira 684-en, a műszaki képzések szakjaira 530-an jelentkeztek első helyen. Az önköltséges képzések közül a legnépszerűbb 614 első helyes jelentkezővel a jogász szak, ezt követik a gazdálkodás és menedzsment (190 jelentkező), a kommunikáció és médiatudomány (116 jelentkező), valamint a kereskedelem és marketing (108 jelentkező) szakok.
A legtöbben, 866-an a Debreceni Egyetem valamely képzésére jelentkeztek első helyen, a Pécsi Tudományegyetemre 845-en szeretnének bejutni, a Budapesti Gazdasági Egyetem képzéseit 744-en, az Eötvös Loránd Tudományegyeteméit 633-an jelölték meg első helyen.
A ponthatárokat legkésőbb 2020. augusztus 28-án hirdetik ki, ekkor dől el, kit vettek fel a pótfelvételiben az általa megjelölt képzésre. A 2020. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban már meghirdetett képzések esetében a pótfelvételi ponthatára nem lehet alacsonyabb a 2020. július 23-án meghatározottnál. A ponthatár egyetlen képzés esetében sem lehet alacsonyabb a jogszabályi minimumnál: alap- és osztatlan képzés esetén 280, felsőfokú szakképzés esetén 240, mesterképzés esetén pedig 50 pontnál.
A felvett jelentkezők a felvételi határozatot és a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a ponthatárok kihirdetését követően felsőoktatási intézményüktől kapják meg 2020. augusztus 31-ig.

Nyomtatás