Felsőoktatási felvételi: ponthatárok csütörtökön

Előreláthatólag 2015. július 23-án, 20 órától hozzák nyilvánosságra a szeptemberben induló felsőoktatási képzések ponthatárait, amelyek a hivatalos kihirdetést követően leghamarabb a www.felvi.hu oldalon lesznek elérhetőek. Ahogy eddig is, a ponthatárokat többek közt a felvételizők számának, az intézmények kapacitásainak, valamint a jelentkezők eredményeinek figyelembevételével határozzák meg.

Idén is a www.felvi.hu oldalon lesznek elérhetők elsőként – 2015. július 23-án, este 20 órától – a felsőoktatási felvételi ponthatárok. Ezzel egy időben publikálják a ponthatárokat az okostelefonokon használható applikációk segítségével, valamint a www.oktatas.hu oldalon is.

Besorolási döntés az E-felvételiben

Az Oktatási Hivatal minden jelentkezővel kapcsolatban ún. besorolási döntést hoz és elektronikus levélben értesíti a jelentkezőt legkésőbb 2015. augusztus 5-ig arról, hogy az E felvételi szolgáltatásból letölthető a besorolási döntés határozat. A besorolási döntésben a Hivatal megállapítja, hogy a jelentkező a felvételi jelentkezési kérelmében megjelölt és rangsorolt képzések közül mely képzés esetében érte el a felvételhez szükséges ponthatárt. Minden jelentkező egyetlen képzésre kerülhet csak felvételre, a jelentkezési sorrendjében szereplő első olyan helyre, ahol összpontszáma eléri vagy meghaladja a július 23-án este nyilvánosságra hozott felvételi ponthatárt.

Azoknak a jelentkezőknek, akik sikerrel felvételiztek, az illetékes felsőoktatási intézmény külön felvételi határozatot küld. A felvételi határozat tájékoztatja a felvett jelentkezőt többek közt a beiratkozással kapcsolatos információkról.

Amennyiben egyetlen megjelölt képzéshez sem elegendő a pontszáma, a jelentkezőt ebben az eljárásban nem vehetik fel felsőoktatási intézménybe. A felvételt nem nyert jelentkezők a pótfelvételi eljárás során jelentkezhetnek újra.

Így születnek a ponthatárok

A ponthatárok a felsőoktatási intézmények és az Oktatási Hivatal közreműködésével, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának jóváhagyásával kerülnek meghatározásra. Az Educatio Nonprofit Kft. az informatikai hátteret, a ponthatárok megállapításához használt informatikai algoritmust biztosítja.

Egy képzés ponthatárát az intézmény kapacitása mellett az befolyásolja, hogy hányan és milyen eredménnyel jelentkeztek oda. Minél több magas pontszámú jelentkező listáján szerepel az adott szak első helyen, annál magasabb lesz ott a ponthatár. A felsőoktatási intézmények dönthetnek úgy, hogy a jogszabályi előírásnál magasabban határozzák meg a hozzájuk jelentkezők számára a minimális ponthatárt. Ebben az esetben az is előfordulhat, hogy egy adott szakon az intézmény nem használja ki a teljes kapacitását.

PONT Ott Parti 2015

Idén is népszerű előadókkal és programokkal készül a hivatalos ponthatárváró rendezvény, a PONT Ott Parti (POP). A július 23-án megrendezésre kerülő eseményen az Alpaca Beat, a The ÉpGép All Stars és a Kállay SAUNDERS Band pezsdíti fel még jobban a délutáni hangulatot.

A PONT Ott Parti házigazdája idén a Nemzeti Közszolgálati Egyetem lesz. Az immár kilencedik alkalommal jelentkező rendezvény július 23-án 14 órától nyitja meg kapuit az Orczy-parkban (1083 Budapest, Ludovika tér 2.), és egész délután számtalan aktivitás, érdekes kerekasztal-beszélgetések, koncertek várják a kilátogató felvételizőket. A belépés ingyenes.

Többek között a hallgatói élettel, a sikeres karrier tervezésének kulisszatitkaival, az ösztöndíjakkal és a külföldi tapasztalatszerzéssel kapcsolatos előadásokra lehet beülni, ahol akár még a leendő évfolyamtársakkal is meg lehet ismerkedni, valamint a felsőoktatási intézmények képviselőitől is lehet kérdezni.

A rendezvény csúcspontja pedig a 20 órától kezdődő Ponthatár Show, melynek keretein belül Dr. Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Felsőoktatásért Felelős Államtitkárának közreműködésével, a jelképes gomb megnyomásával megjelennek a kivetítőn az idei ponthatárok. A Pont Ott Parti ezt követően egy hatalmas Mary PopKids koncerttel folytatódik, utána pedig DJ Sterbinszky szolgáltatja a talpalávalót éjfélig.

Sajtókapcsolat: kommunikacio@oh.gov.hu

Nyomtatás