Ugrás a tartalomhoz

Pályaorientációs mérőeszköz segíti a végzős tanulókat

Az általános és középiskolák utolsó éveiben kulcsfontosságú, hogy a tanulók megtalálják, a számukra ideális pályát, továbbtanulási irányt; továbbá megismerkedhessenek az egyes foglalkozások jellemzőivel. Ebben nyújt segítséget az Oktatási Hivatalban (OH) kifejlesztett Pályaorientációs Mérő- és Támogatóeszköz, azaz a POM ingyenesen hozzáférhető webes szolgáltatás.

Az online kérdéseket és  tesztsorokat bárki kitöltheti, de kiemelten két korosztálynak hasznos (számukra dolgoztak ki egy-egy változatot az OH fejlesztői): a középiskolát választó 7–8. osztályosoknak  és a középfokú tanulmányaikat záró, felsőfokú tanulmányok előtt álló 10–12-es tanulóknak. Az eszköz több kérdés- és feladatsoron keresztül méri fel a diákok szándékait és képességeit, hogy a számukra legalkalmasabb szakmákat, foglalkozásokat ajánlja nekik. Először önismereti (az érdeklődést, kompetenciákat, személyes tulajdonságokat felmérő) kérdéssorok, aztán egy MTMI feladatsor vár az érdeklődőkre (az MTMI mozaikszó: a matematika, a természettudományok, a műszaki területek és az informatika kezdőbetűiből áll össze). A kérdés- és feladatsor kitöltése után komplex értékelést, úgynevezett profilt kap magáról a felhasználó. A POM újszerűsége e komplex profil létrehozásában és a pályákról készített kompetenciatérképpel való összevetésében rejlik, így személyre szabott visszajelzést ad a kitöltőnek arról, hogy mely szakmák, foglalkozások, képzések állnak hozzá a legközelebb. Egy felhasználó többször is kitöltheti a teszteket, az eredmények pedig összevethetők, és követhetővé válik a személyes fejlődés. Az eszköz a különböző szakmákról és képzésekről is tájékoztat, továbbá az érdeklődő tanulót a lakóhelyéhez közelebbi,  a továbbtanulást biztosító intézmények feltüntetésével is segíti.

A pályaorientációs mérő- és támogatóeszköz az EFOP-3.2.13-17-2017-00002: Az alap- és középfokú iskolák pályaorientációs tevékenységét, kiemelten az MTMI-készségeket és -kompetenciákat támogató pályaorientációs szakmai módszertan átfogó megalapozása és fejlesztése című projektben, az Európai Unió vissza nem térítendő támogatásával jött létre.

vissza az előző menü szintre
ugrás a lap elejére
ugrás a főoldalra
vissza a normál változatra