Őszi pedagógiai napok Budapesten

2017. november 13-án Budapesten is elkezdődtek az őszi pedagógiai napok, amelynek résztvevői szakmai napokat, előadásokat, műhely- és bemutató foglalkozásokat, illetve -órákat is látogathatnak. A nyitónap résztvevői a pályaválasztásról, a korszerű oktatás-nevelés tudományos alapjairól, a jövő iskolájáról és a tanulást támogató pszichológiai erőforrások szerepéről is hallhattak előadást. Itt díjazták az Oktatási Hivatal (OH) Humánpolitikai Főosztálya által szervezett Mitől jó az ember? című művészeti pályázat nyerteseit is.

Több vidéki pedagógiai oktatási központ (POK) után a Budapesti POK is megrendezte az őszi pedagógiai napok elnevezésű rendezvényt. Az ELTE Lágymányosi Campusának Gömb Aulájában tartott nyitókonferencián Lánczky Edit, az OH Budapesti POK főosztályvezetője köszöntötte a megjelent szakértőket, pedagógusokat és gyerekeket, majd dr. Gloviczki Zoltán, az OH elnöke tett fel gondolatébresztő kérdéseket a pályaválasztásról és a motivációról: a tanítás céljának, valamint okának különbségéről. Ezt követően dr. Csépe Valéria, a köznevelés tartalmi megújításáért felelős miniszteri biztos tartott előadást, amelyben a tanulni tanulásról és a tudásintegrációról is gyakorlati tanácsokat adott.

A nyitónap első részének zárásaként Csörge Anna Mária, az OH Humánpolitikai Főosztályának vezetője köszöntötte a Mitől jó az ember? című művészeti pályázat díjazottjait, akik értékes kreatív eszközcsomagot vehettek át. A versenyre készített több mint 1100 alkotás legjobbjait az ünnepség helyszínén kiállították; a művek a későbbiekben az OH Szalay utcai épületében lesznek megtekinthetők.

A nyitónap második felében a pedagógusok mindennapi tevékenységét támogató témákról hallhattak előadást az érdeklődők. Gere Ferenc, a Smart School munkatársa a jövő iskolájáról; dr. Szabó Éva, a Szegedi Tudományegyetem Szociál- és Fejlődéspszichológiai Tanszékének vezetője a tanulást támogató pszichológiai erőforrások szerepéről; dr. Aczél Petra, a Budapesti Corvinus Egyetem Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézetének igazgatója pedig a sikeres közlés hét titkáról tartott előadást.

A nyitóesemény kiváló alkalmat teremtett arra, hogy a fővárosi pedagógusok találkozzanak, eszmét cseréljenek, és inspirációt nyerjenek a társtudományok képviselőitől a további munkához. A november 17-éig tartó konferenciasorozat célja a pedagógiai-módszertani kultúra gazdagítása, az intézményközi és szakmai kapcsolatok bővítése és a hálózati együttműködés megvalósítása; kiemelt témája pedig az intézményfejlesztés, a pedagógiai innovációk és az eredményes tanulás, amelyekhez a Budapesti POK gazdag programkínálattal segítheti hozzá az érdeklődő pedagógusokat.