Az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) – Díjátadó ünnepség

Június 2-án, pénteken 14:00 órakor kezdődik az ez évi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny, valamint a Nemzeti Tehetség Program keretében alapított „Kiváló versenyfelkészítő" elismerések díjátadó ünnepsége a Budapest II. Kerületi Móricz Zsigmond Gimnáziumban.

Az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) a magyar köznevelési rendszerben a tehetségek kiválasztásának és gondozásának legközismertebb, legnagyobb hagyományú fóruma. A középiskolai szakaszt lezáró vagy az azt közvetlenül megelőző évfolyamok tanulói számára meghirdetett versenyeket az oktatásért felelős minisztérium hirdeti meg, és – a középiskolák közreműködésével – az Oktatási Hivatal (OH) szervezi.

Ebben a tanévben a 27 tantárgy 38 kategóriában megszervezett versenyeire az OH 28 841 jelentkezést regisztrált. Ez összességében 20 956 tanulót jelent, hiszen a tanulók akár több tárgyra is jelentkezhettek. Az OKTV népszerűségét az is jelzi, hogy az ország 568 középiskolájából, azaz középiskoláink közel feléből vettek részt tanulók a megmérettetésen.

Az országos döntőkben az 1-30. helyezést elérő tanulók 206 középiskolából kerültek ki, ami azt mutatja, hogy számos intézményben folyik egy-egy tantárgyi területen magas szintű tehetséggondozó munka.

A díjazott tanulók, szüleik és felkészítő tanáraik részvételével zajló ünnepélyes díjátadásnak a Budapest II. Kerületi Móricz Zsigmond Gimnázium ad otthont, 2017. június 2-án pénteken 14:00 órától.

A díjkiosztó ünnepségen dr. Maruzsa Zoltán oktatásért felelős helyettes államtitkár 72 középiskola 113 tanulójának adja át az első, a második, a harmadik helyezésért járó díjakat.

Ezt követően a Nemzeti Tehetség Program keretében alapított „Kiváló versenyfelkészítő" elismeréseket adja át Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár 40 olyan pedagógusnak, oktatónak, szakembernek, akik a tehetséggondozásban sok éve eredményes munkát végeznek.

Az ünnepségen további elismerések átadására is sor kerül. A Graphisoft SE által alapított Graphisoft-díjat, amelyet azok érdemelték ki, akik matematika tantárgyban országosan is kiemelkedő tehetséggondozó munkát végeztek, 20 matematika szakos tanár kapja meg,. A német nyelv, illetve a német nemzetiségi nyelv és irodalom OKTV legjobbjainak a Zentralstelle für das Auslandsschulwesen (Külföldi Oktatási Ügyek Központja) németországi ösztöndíjat ad át. A földrajz OKTV első három helyezettje a Magyar Földrajzi Társaság által adományozott Ifjú Geográfus díjat veheti át. A biológia OKTV I. és II. kategóriájának 1. helyezettjei a Magyar Genetikusok Egyesülete felajánlásából részt vehetnek az idén júliusban Budapesten megrendezendő 10. Európai Zebradániós Konferencia egyik napján.

Oktatási Hivatal

 

Az OKTV tantárgyait és a versenyzők számát az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

angol nyelv
5756
biológia
4249
matematika
4151
történelem
2872
informatika
2164
német nyelv
1616
fizika
1473
kémia
1320
magyar irodalom
1249
spanyol nyelv
569
francia nyelv
541
földrajz
537
vizuális kultúra
508
magyar nyelv
403
olasz nyelv
351
művészettörténet
171
filozófia
170
latin nyelv
164
mozgóképkultúra és médiaismeret
139
dráma
138
orosz nyelv
137
német nemzetiségi nyelv és irodalom
131
szlovák nyelv és irodalom
9
szerb nyelv és irodalom
7
szlovén nemzetiségi nyelv
7
román nyelv és irodalom
6
horvát nyelv és irodalom 3
Nyomtatás