Pénteken tartották az OKTV-díjátadót

Átadták az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) legeredményesebb tanulóinak és felkészítő tanárainak járó díjakat június 2-án Budapesten.

A II. kerületi Móricz Zsigmond Gimnáziumban tartott ünnepségen Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára, Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár és Dr. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke mondott köszöntőt.

Novák Katalin ünnepi beszédében kiemelte: nagy bátorság kellett ahhoz, hogy a tanulók elinduljanak egy olyan versenyen, mint az OKTV, ahol szigorú mérce szerint mérették meg magukat. Az államtitkár hozzátette: az OKTV-t a Nemzeti Tehetség Programból finanszírozzák, amelynek forrásait a Kormány támogatása mellett a magyar adófizetők felajánlásai biztosítják. Ma már 350 ezer magánszemély adja személyi jövedelemadójának 1%-át a tehetségek felkarolását segítő programnak.

Dr. Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy 2010. óta a Kormány célja a minőségi oktatás biztosítása, amelynek letéteményesei a díjátadón résztvevő diákok és felkészítő tanárok.

Dr. Gloviczki Zoltán, a versenyt szervező Oktatási Hivatal elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, és felhívta a figyelmet arra, hogy az OKTV-n induló tanulók a zenehallgatás, a foci, a Facebook helyett a versenyre való felkészülés mellett döntöttek. Az ilyen döntés ma hiánycikk, de éppen ez a döntés ad szabadságot: ezek a diákok nem sodródnak az árral.

Az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny a magyar köznevelési rendszerben a tehetségek kiválasztásának és gondozásának legközismertebb, legnagyobb hagyományú fóruma. Az idei tanévben 27 tantárgy 38 kategóriában szervezett versenyeire 20 956 tanuló jelentkezett, néhány diák több tárgyból is. Az OKTV népszerűségét az is jelzi, hogy az ország 568 középiskolájából, azaz középiskoláink közel feléből indultak tanulók a megmérettetésen. Az ünnepségen 72 középiskola 113 tanulója vehetett át díjat.

Nyomtatás

CÍMKÉK

oktv