Díjat kaptak az OKTV legjobbjai

Frissítve: 2024.06.03.

2024. május 31-én, Budapesten tartották az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) díjátadó ünnepségét. Az OKTV a tehetségek kiválasztásának és gondozásának legismertebb, legnagyobb hagyományú hazai fóruma. Ebben a tanévben 28 tantárgy 39 kategóriájában hirdettek versenyeket, amelyekre az Oktatási Hivatal (OH) 19607 tanulótól 26690 jelentkezést regisztrált. Az OKTV népszerűségét jelzi, hogy az ország 570 középiskolájából, azaz középiskoláink közel feléből részt vettek diákok a megmérettetésen.

Az OKTV versenyeit minden évben az oktatásért felelős minisztérium hirdeti meg a középiskola utolsó vagy utolsó előtti évfolyamán tanulóknak. A fordulókat a középiskolák közreműködésével az OH szervezi. A döntőkben 1-30. helyezést elért tanulók 205 különböző középiskola diákjai, ami jól mutatja, hogy az ország számos intézményében magas szintű tehetséggondozó munka folyik. A vendégeket Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke, valamint Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára köszöntötte. Az ünnepségen dr. Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára, Brassói Sándor elnök és prof. dr. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács örökös elnöke 70 középiskola, 113 tanulójának adta át az első három helyezésért járó díjat, illetve a felsőoktatási tehetséggondozásba belépőt jelentő Tehetségútleveleket.
A Nemzeti Tehetség Program részeként alapított „Kiváló versenyfelkészítő" díjakat Brassói Sándor elnök és Mizera Tamás, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Tehetségügyi Programok Osztályának vezetője adta át a tehetséggondozásban sok éve eredményes 40 pedagógusnak, oktatónak, és szakembernek.
Az eseményen különdíjakat is átadtak, és a Mathias Corvinus Collegium nagyértékű könyvcsomagot ajándékozott a díjazottaknak. A földrajz OKTV első három helyezettje pedig a Magyar Földrajzi Társaság által adományozott Ifjú Geográfus díjat vette át. A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara által alapított különdíjat a horvát nyelv és irodalom, a német nemzetiségi nyelv, a német és az olasz nyelv versenyek első helyezettjei érdemelték ki. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központjának különdíját a mozgóképkultúra és médiaismeret tantárgyban adták át. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Magyar Történelmi Társulat tanári tagozata közös díjjal jutalmazta a történelem első három helyezettjét és felkészítő tanáraikat.

Az OKTV tantárgyai és a versenyzők száma:

angol nyelv 5804
belügyi rendészeti ismeretek 58
biológia 3804
digitális kultúra 1773
dráma 142
filozófia 128
fizika 1164
földrajz 679
francia nyelv 524
horvát nyelv és irodalom 25
kémia 1244
latin nyelv 124
magyar irodalom 1137
magyar nyelv 415
matematika 3674
mozgóképkultúra és médiaismeret 123
művészettörténet 123
német nemzetiségi nyelv és irodalom 76
német nyelv 996
olasz nyelv 431
orosz nyelv 98
román nyelv és irodalom 14
spanyol nyelv 596
szerb nyelv és irodalom 8
szlovák nyelv és irodalom 10
szlovén nemzetiségi nyelv 3
történelem 2910
vizuális kultúra 607

 

 Nyomtatás