Megújult formában indult el az oktatási igazolványok adminisztrációs rendszere

Az Oktatási Hivatal (OH) 2017 augusztusában bevezette az Oktatási igazolványok intézményi adminisztrációs rendszerét (OKTIG-rendszer). Bár a diákigazolvány-igénylés az átálláskor átmenetileg szünetelt, az ideiglenes igazolások kinyomtatására szolgáló felület folyamatosan elérhető volt az intézmények számára. Az OH időben tájékoztatta a közlekedési társaságokat, hogy több igazolás lesz forgalomban, szeptember 5. óta pedig újra zökkenőmentesen folyik a diákigazolvány-igénylés.

A diákigazolvány-igénylés korábbi rendszerét 2003-ban még papíralapú kérelmek feldolgozására alakították ki. Az igénylési és kibocsátási folyamat változásai nyomán többször átalakították az informatikai alkalmazást, de idővel felhasználói és informatikai biztonsági szempontból is elavult: az igénylés és adminisztráció teljes folyamatát több modul együttes használatával tudta csak megvalósítani. Emiatt az OH az alkalmazás teljes cseréjéről döntött. Az OKTIG-rendszerrel immár olyan alkalmazást biztosít a köznevelési és felsőoktatási intézményeknek, amely az igénylési és kibocsátási folyamathoz tartozó összes tevékenységet és nyilvántartási feladatot hatékonyan, nyomon követhetően valósítja meg. Az új rendszer a fentieken túl lehetővé teszi az igazolások hitelességének offline és az igazolványok érvényességének online ellenőrzését is.

Az átállás a köznevelésbe újonnan beiratkozó és az iskolát váltó tanulókat érintette. A diákigazolványhoz hasonlóan az ideiglenes igazolást is kérelemre állítják ki. A rendelkezésre álló adatok szerint minden kérelmező diák kapott ideiglenes igazolást, amellyel valamennyi államilag garantált kedvezményt, így az utazási kedvezményeket is igénybe veheti.

Nyomtatás