Díjazták a nemzetiségi tanulmányi versenyek legjobbjait

Díjat vehettek át az Országos Általános Iskolai Nemzetiségi Tanulmányi Versenyek legeredményesebb tanulói és felkészítő tanárai 2019. június 5-én, Budapesten. A rendezvényen Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár méltatta a díjazottakat; a résztvevőket  dr. Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője és dr. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke köszöntötte.

Soltész Miklós ünnepi beszédében hangsúlyozta az összetartozás és a nyelvőrzés fontosságát. A résztvevő gyerekekhez fordulva kiemelte: „ez a kitüntetés, oklevél, amit most kaptok dicsőség az egyik oldalról, de a másik oldalról hallatlan nagy felelősség. Rajtatok múlik, hogy ez a közösség megmarad és megerősödik-e."

A nemzetiségi versenyeket az Emberi Erőforrások Minisztériuma hirdette meg nemzetiségi nyelv és irodalomból, valamint népismeretből. Az idei tanévben az összesen 21-féle versenyen az ország több mint ezer, különböző nemzetiségekhez tartozó diákja vett részt. A megmérettetéseket az OH Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központja szervezte.

A nyelv és irodalom versenyeket nyolc területen (bolgár, horvát, szerb, német, román, görög, szlovák, szlovén), két kategóriában írta ki a minisztérium. Az I. kategóriában a nyelvoktató, illetve a kiegészítő nemzetiségi oktatást végző intézmények, a II. kategóriában az anyanyelvű, illetve a kétnyelvű nemzetiségi intézmények 7–8. évfolyamos tanulói versenyezhettek. A népismeret versenyeket kilenc (bolgár, görög, horvát, német, román, roma, szerb, szlovák, szlovén) területen, egy kategóriában hirdették meg a 7–8. évfolyamos diákoknak, kivéve a roma népismeretet, amelyben a versenyzők két korosztályban (5–6. és 7–8. évfolyamosok) is indulhattak.

A díjátadó ünnepséget a nemzetiségi intézmények tanulóinak műsora színesítette: a diákok nemzetiségi verseket, dalokat adtak elő.

Nyomtatás