Jól szabályozott a nyelvvizsgáztatás minőségbiztosítása

Magyarországon az akkreditált nyelvvizsgáztatás minőségbiztosítása jól áttekinthető, jogszabályokkal támogatott folyamat szerint zajlik.

A minőség fenntartása és a jogszabályoknak való megfelelés érdekében az Oktatási Hivatal Köznevelési és Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Osztálya folyamatosan felügyeli az ország mind a 7 akkreditált nemzetközi nyelvvizsgaközpontja több mint 200 akkreditált vizsgahelyszínének működését. E jól szabályozott keretek között az elmúlt 5 évben közel 130 ezren tettek sikeres, a standardoknak megfelelő, összemérhető tudást igazoló nemzetközi nyelvvizsgát a vizsgahelyek valamelyikén.

A British Council Hungary nyelvvizsgaközpont jelenleg nem felel meg a hatályos jogszabályi előírásoknak, ezért működését az OH három hónapra felfüggesztette: 2020. június 14. és szeptember 12. között nem hirdethet és szervezhet államilag elismert nyelvvizsgát. A Hivatal a vizsgázók érdekeit szem előtt tartva, a már meghirdetett vizsgaidőpontokra tekintettel jelölte ki az időszakot. Amennyiben a vizsgaközpont megszünteti a súlyos jogsértéseket, és működése megfelel a hatályos jogszabályi előírásoknak, az OH – jogszabály szerint – ismét engedélyezi számára államilag elismert nyelvvizsgák szervezését.

A magyar jogszabályok egyértelműek, azokat mindenkinek, az összes vizsgaközpontnak be kell tartania. Az érintett központ Cambridge English Qualifications vizsgarendszerében korábban tett nyelvvizsgák érvényességét az intézkedés nem érinti; az akkreditált Cambridge-vizsgák a felfüggesztés ideje alatt is honosíthatók.
A nyelvvizsgákra vonatkozó jogszabályok az OH honlapján, itt olvashatók.

Nyomtatás