Lezáráshoz közelednek az Oktatási Hivatal projektjei a Nemzeti Tehetség Program 2. pályázati fordulójában

A Nemzeti Tehetség Program 2. pályázati fordulójában támogatott három sikeres projektjét mutatta be az Oktatási Hivatal a pályázatok záróértekezletén Budapesten, május 16-án. A három projektre kapott 118,5 millió forintos támogatásból főképp az Oktatási Hivatal honlapján keresztül közvetlenül elérhető TehetségTár program informatikai rendszere bővült. Létrejött továbbá a köznevelés rendszerében az első online matematikai kompetenciamérés a matematikában tehetséges tanulók azonosítása céljából (MaTalent2), és megvalósultak a Tehetségakadémia első kurzusai is.

Az Oktatási Hivatal fejlesztésének köszönhetően az ország első online, matematikai tehetségazonosító mérését bonyolították le a MaTalent2 projekt keretében, amelynek célja tehetséges 4. évfolyamos tanulók azonosítása volt. A program során kiépült az online tanulói mérési rendszer, valamint további feladatokkal bővült a matematikai jellegű kompetenciák mérésére alkalmas feladatbank. Az online tehetségazonosító mérés feladatait előzetesen próbamérésen vizsgálták, majd a 2017. március végi országos mérésen több mint 800 általános iskola 12 ezer 4. évfolyamos tanulója vett részt. Az eddigi eredmények alapján a legjobb 25%, vagyis mintegy 3 ezer diák bizonyult matematikából tehetségesnek, 6%, azaz 6700 résztvevő kiemelkedően tehetséges, míg 1%, vagyis nagyjából 100 tanuló kivételesen tehetséges.

A MaTalent2 projekt keretében létrehozta az Oktatási Hivatal a Köznevelési Matematikai Tudásközpontok (KMT) hálózatát is, amelyek célja, hogy az ország adott régióiban, országos hatáskörrel támogassák a matematikában tehetséges tanulók azonosításának módszereit és a tanulók célzott fejlesztését.

A TehetségKapu2 projekt részeként a Tehetségakadémia képzéssorozat legfontosabb elemei kerültek kipróbálásra. Ezen elemek a pedagógusok – az óvodapedagógusoktól a középiskolai tanárokig – ismereteinek, szemléletének, kompetenciájának fejlesztését célozták a hatékony tehetséggondozás érdekében. A képzésen kiemelt szerepet kapott a digitális eszközök használatának és a játékosítás elméletének (gamifikáció, vagyis játékos elemek használata nem játékos közegben) megismertetése, valamint a www.tehetsegkapu.hu honlap szolgáltatásainak a bemutatása.

A Nemzeti Tehetség Programnak köszönhetően jelentősen átalakult a TehetségTár rendszer honlapja, a www.tehetsegkapu.hu amely új vizuális megjelenést is kapott. A diákok a "tehetséguniverzumban" játékosan tesztelhetik képességeiket, és azonnali visszajelzést kaphatnak az eredményeikről. A webes felület kialakításánál döntő szempont volt, hogy a tanulók szívesen térjenek vissza a portálra, érezzék magukat ösztönözve a „játékok" kipróbálására is. Fontos új fejlesztés, hogy a honlapon a regisztrált diákoknak már elérhetővé váltak az online matematikai tehetségazonosító mérés eredményei.

A Nemzeti Tehetség Program elfogadásával az Országgyűlés 2008-2028 között, 20 évre kiemelt lehetőséget ad a tehetséges fiatalok hosszú távú segítésére Magyarországon és a külhoni magyarlakta területeken. Az Oktatási Hivatal három bemutatott pályázatának mottója: „A tehetség a szokásostól eltérő belső hajtóerő és sajátos attitűd, ami akkor jelenik meg tehetségként, ha a különlegességének megfelelő ellátást kap." (Dr. Gyarmathy Éva)

Nyomtatás