Díjat kaptak a nemzetiségi versenyek legeredményesebb tanulói

Az Oktatási Hivatal (OH) Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központja 2018. május 9-én az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában szervezte meg az Országos nemzetiségi online nyelvi verseny és az Országos nemzetiségi rajzverseny kiállításmegnyitóval egybekötött díjkiosztó ünnepségét.

Az OH Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központja a 2017/2018-as tanévben másodszor hirdette meg a magyarországi nemzetiségi nevelés-oktatásban résztvevő gyermekeknek, tanulóknak az Országos nemzetiségi rajzversenyt. A négy korosztályban, nemzetiségi népismerethez kapcsolódó témakörökben meghirdetett rajzverseny célja a hazai nemzetiségek történelmének, földrajzának, szellemi kultúrájának, népszokásainak, helyi hagyományainak bemutatása a képzőművészet eszközeivel, valamint a tanulók kreativitásának fejlesztése.

A verseny nagy népszerűségnek örvendett, a felhívásra tíz nemzetiség tanulóitól – bolgár, görög, horvát, lengyel, német, roma, román, szerb, szlovák, szlovén – közel 600 pályamű érkezett be.
A szakmai zsűri a több száz alkotásból kategóriánként választotta ki a 3-3 helyezett alkotást, valamint további 38 rajzot javasolt különdíjra, illetve kiállításra.

A rendezvényen vették át továbbá a nemzetiségi oktatást folytató iskolák 4. osztályos tanulói az idén első ízben meghirdetett Nemzetiségi online nyelvi verseny díjait is. A verseny célja a tanulók kommunikációs kultúrájának fejlesztése, a nyelv tudatos használatának ösztönzése, valamint a tanulók életkori sajátosságainak megfelelő, játékos, sok meseelemet tartalmazó feladatokat felvonultató, sikerélményt nyújtó online versenyzési lehetőség biztosítása.

A tanulók 11 nemzetiségi nyelvterületen – bolgár, görög, horvát, lengyel, német, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén – versenyeztek a nemzetiségi intézménytípusuknak megfelelő kategóriában (I. kategória: a nyelvoktató, illetve kiegészítő nemzetiségi nevelési-oktatási formában részt vevő tanulók; II. kategória: az anyanyelvű, illetve kétnyelvű nemzetiségi nevelési-oktatási formában részt vevő tanulók). A közel 300 versenyzőből a díjátadón a versenyenkénti első három helyezett, összesen 33 tanuló részesült díjazásban.

Az OH Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ rendezvényének dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes támogatásával az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala adott otthont, a díjazáshoz az országos nemzetiségi önkormányzatok nyújtottak további támogatást.

A rajzverseny alkotásaiból rendezett kiállítás 2018. május 15-ig megtekinthető az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala Korczak termében.