Megjelentek a felvételi ponthatárok

Július 26-án este megjelentek a hivatalos felsőoktatási felvételi ponthatárok. A ponthatárokról elsőként a Pont Ott Parti (POP) résztvevői értesülhettek. A POP az Oktatási Hivatal (OH) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) hivatalos ponthatárváró rendezvénye, amelynek 2017-ben kiemelt felsőoktatási partnere a Debreceni Egyetem. A POP célja, hogy a felvételizők első kézből, közösségi élményként értesüljenek felvételi eredményükről. A budapesti helyszín mellett idén Békéscsabán, Egerben, Pécsett, Salgótarjánban, Szekszárdon és Zalaegerszegen is rendeztek ponthatárváró eseményt.

A rendezvényen dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár és dr. Gloviczki Zoltán, az OH elnöke indította el a ponthatárok kivetítését. A részletekről az OH és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) közös sajtótájékoztatóján július 27-én 11:30 órai kezdettel nyújt tájékoztatást.

A ponthatárokat a felsőoktatási intézmények az OH közreműködésével, az OH informatikai algoritmusával határozták meg, az eredményeket a felsőoktatási intézmények vezetői hagyták jóvá. Egy képzés ponthatárát az adott felsőoktatási intézmény kapacitása mellett a jelentkezők száma és eredménye is befolyásolta. Minél többen jelentkeztek magas pontszámmal egy szakra, annál magasabb lett az adott szak ponthatára.

A jelentkező a besorolási döntés ellen a közléstől számított 15 napon belül élhet jogorvoslattal. A fellebbezést a www.felvi.hu-n a Kérvénytárból letölthető jogorvoslati kérelemmel az emberi erőforrások miniszterének címezve, de az elsőfokon eljáró Oktatási Hivatal címére kell beküldeni. A jogorvoslat során azok a dokumentumok vehetők figyelembe, amelyeket a jelentkező az általános felvételi eljárásban határidőre csatolt a jelentkezéséhez.

A pótfelvételi eljárásra miniszteri döntés alapján július 28-ától augusztus 7-én, éjfélig lehet jelentkezni, kizárólag az e-felvételi rendszerén keresztül, a www.felvi.hu-n. Pótfelvételi eljárás során egy szakra lehet jelentkezni, és – néhány kivételtől eltekintve – önköltséges formában. A tavalyi évhez képest fontos változás, hogy idén a pótfelvételi jelentkezéssel egy időben, tehát legkésőbb a jelentkezési határidőig kell a jelentkezést hitelesíteni.

Nyomtatás