Megjelentek a felsőoktatási felvételi ponthatárok

Szerda este megjelentek a hivatalos felsőoktatási felvételi ponthatárok, és megtartotta az erről szóló sajtótájékoztatóját az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és az Oktatási Hivatal (OH).

A ponthatárokról az érdeklődők elsőként a felvi.hu oldalon és a Pont Ott Partin (POP), az Oktatási Hivatal (OH) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) hivatalos ponthatárváró rendezvényén értesülhettek.

A sajtótájékoztatón dr. Bódis József, az EMMI oktatásért felelős államtitkára, dr. Horváth Zita, az EMMI felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára, valamint dr. Gloviczki Zoltán, az OH elnöke ismertette az idei felsőoktatási felvételi eljárás eredményeit.

A ponthatárokat a felsőoktatási intézmények és az OH egy informatikai algoritmus segítségével határozták meg, az eredményeket a felsőoktatási intézmények vezetői hagyták jóvá. Egy képzés ponthatárát elsősorban az adott képzésen rendelkezésre álló kapacitás és a jelentkezők teljesítménye határozza meg, hiszen a ponthatárt az adott szakos kapacitáskeretbe utolsóként bekerülő jelentkező pontszáma jelöli ki.

2018-ban, az általános felvételi eljárásban összesen 107 695-en jelentkeztek a felsőoktatásba, közülük ősztől 75 230-an kezdhetik el felsőfokú tanulmányaikat. Állami ösztöndíjas formában 58 491-en tanulhatnak tovább, és 16 739 hallgató önköltséges képzésen tanulhat.

Az alap- és osztatlan, nappali munkarendű, állami ösztöndíjas képzéseket figyelembe véve a legtöbb jelentkezőt – összesen 5 309 hallgatót – idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem vette fel. Az állami ösztöndíjas képzések közül – azokat a szakokat vizsgálva, ahol legalább 20 felvett hallgató van – a legtöbb pont (451) a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mechatronikai mérnöki szakára kellett.

Pótfelvételire – miniszteri döntés alapján – július 27-étől augusztus 6-án 24.00 óráig lehet jelentkezni, kizárólag az E-felvételi rendszerén keresztül, a www.felvi.hu-n. Pótfelvételi eljárásban csak egy képzésre és annak is nagyrészt önköltséges formájára lehet jelentkezni. Az eljáráshoz szükséges összes dokumentumot a jelentkezési határidőig kell feltölteni.

Nyomtatás