Május 23-tól látható a televízióban az Ifjú tudósok vetélkedő

Május 23-tól vetíti az M5, a közmédia kulturális csatornája az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oktatási Hivatal tudományos vetélkedője, az Ifjú tudósok második évadának televíziós elődöntőit, középdöntőit és döntőit. A fizikából, informatikából és magyar irodalomból meghirdetett versenyre Magyarországon és a szomszédos országokban élő 11–12.-es középiskolások nevezhettek.

A vetélkedő célja, hogy a kiemelkedően tehetséges tanulók bemutathassák egy adott tudományban való jártasságukat, kimagasló tudásukat; egyúttal példát is adjanak hazai és külhoni diáktársaiknak, illetve a széles közönségnek: megéri tanulni, elmélyülni egy tudományterületben. A televíziós döntők pedig kreatív, izgalmas feladatokon keresztül teszik láthatóvá, hogyan jelenik meg a tudomány a mindennapjainkban, hiszen az érdeklődők számos hétköznapi jelenségre is magyarázatot kapnak a műsorban; továbbá érdekes irodalmi összefüggéseket is megismerhetnek.

A vetélkedőre közel négyezren neveztek, a 2021. novemberi első megmérettetésen tudományterületenként 50-en jutottak tovább. A 2022. januárban megrendezett regionális fordulókból 8-8 tanuló vehet részt a televíziós vetélkedőn. Az elő- és középdöntők, valamint a döntők is páros megmérettetésekből állnak: a fizika, az informatika és a magyar irodalom izgalmas világába is egy-egy hétig kalauzolják el a nézőket a versenyzők; az elődöntők nyerteseinek a középdöntőkben, majd a legjobbaknak a döntőkben is szurkolhat a közönség. A diákokat elismert tudósokból álló zsűri értékeli, a feladatok megoldásában a három-három zsűritag segítheti, vagy éppen el is bizonytalaníthatja a versenyzőket. A meglepő, változatos kérdések között rövid, egyszavas választ, illetve hosszabb érvelést igénylő feladatok is szerepelnek, továbbá a természettudományban induló versenyzők különféle kísérleteket is bemutatnak a stúdióban. Így nemcsak tudásra, hanem gyorsaságra, találékonyságra és jó előadói készségre is szükség van a győzelemhez.

A vetélkedő mindennap 19 órakor látható az M5 műsorán. A vasárnap esti adásokban: május 29-én, június 05-én és 12-én kerül sor a döntőkre, ekkor derül ki, kik lesznek az Év Ifjú tudósai. Az elismeréseket prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal megbízott elnöke nyújtja át a helyezetteknek.

További részletek az Ifjú tudósok Facebook-odalán, valamint az M5 Facebook-oldalán olvashatók.

Nyomtatás