Január 22-én tartják a középfokú írásbeli felvételi vizsgákat

2022. január 22-én 10 órától írnak központi középfokú felvételi vizsgát a 9. évfolyamra, a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező diákok. Szombaton 553 helyszínen csaknem 73 ezren felvételiznek.

A 9. évfolyamra felvételizők írásbelijére több mint 58 000-en jelentkeztek; a 6 évfolyamos gimnáziumi írásbelin csaknem 9000-en, a 8 évfolyamoson több mint 5600-an vesznek részt. A tanulók magyar nyelvből és matematikából is vizsgáznak.

A vizsgázók számára úgy kell ülőhelyet biztosítani, hogy tartható legyen a legalább 1,5 méter védőtávolság, ennek érdekében egy teremben legfeljebb 10 fő tartózkodhat. Az intézményekbe történő beléptetésre vonatkozó további szabályokról (pl. lázmérés belépés előtt, kézfertőtlenítés, maszkviselés szabályai stb.) a jelentkezést fogadó intézmény vezetője saját hatáskörében dönt.

Azok a felvételizők, akik a január 22-i vizsgán alapos indokkal nem tudnak részt venni, a január 27-i pótló írásbelin vizsgázhatnak. A járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel még egy pótidőpontot jelöltek ki: a február 4-i alkalmon kizárólag azok vehetnek részt, akik jelentkeztek a vizsgára, ám – igazoltan – az előző két vizsganap egyikén sem tudtak megjelenni koronavírus-fertőzés, hatósági karantén vagy egyéb, elháríthatatlan ok miatt. Ismétlésre nincs mód, mindenki csak egyszer vizsgázhat.

A 2021/2022-es tanév felvételi eljárásában 544 középiskola (az érintett intézmények 48%-a) írta elő, hogy a hozzájuk jelentkezők előzetesen részt vegyenek a központi írásbeliken.

A vizsgával kapcsolatos további információk az Oktatási Hivatal honlapján olvashatók.

Nyomtatás