Közel 76 ezren jutottak be a felsőoktatásba

Kihirdették a ponthatárokat: a 2021. évi általános felvételi eljárásban 75 748-an jutottak be a felsőoktatásba – hangzott el az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és az Oktatási Hivatal (OH) közös sajtótájékoztatóján 2021. július 23-án, Budapesten.

Az eseményen Schanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára, Brassói Sándor, az OH mb. elnöke és dr. Vanó Renáta, az OH felsőoktatási elnökhelyettese ismertette az idei általános felsőoktatási felvételi eljárás eredményeit.

2021-ben az általános eljárásban összesen 101 881-en jelentkeztek a felsőoktatásba, közülük ősztől 75 748-an (74%) kezdhetik el felsőfokú tanulmányaikat. Magyar állami ösztöndíjasként 61 529-en (81%) tanulhatnak tovább, és 14 219 (19%) hallgató jutott be önköltséges képzésre.

Valamennyi képzési szintet, munkarendet és finanszírozási formát figyelembe véve a legtöbb jelentkezőt – összesen 11 090 hallgatót – idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem vette fel, az ELTE-t a Debreceni Egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem követi. A tíz legtöbb jelentkezőt felvett intézmény között hét modellváltó intézmény szerepel.

A ponthatárokat a felsőoktatási intézmények az egyes jelentkezési helyeken a jelentkezők által elért felvételi összpontszám alapján kialakított egységes rangsorolás, az intézmények kapacitása, valamint a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló kormányrendeletben meghatározott szempontok figyelembevételével határozták meg.

A ponthatárokról az érdeklődők elsőként a felvi.hu oldalon és a Pont Ott Partin (POP), az ITM, az OH és a HÖOK Közhasznú Nonprofit Kft. hivatalos ponthatárváró rendezvényén értesülhettek.

Pótfelvételire július 29-étől augusztus 8-án éjfélig lehet jelentkezni, kizárólag a felvi.hu-n elérhető E-felvételiben. A pótfelvételi eljárásban csak egy képzésre lehet jelentkezni.

Nyomtatás