Idén is online rendezték meg az országos könyvtárhasználati versenyt

Május 3-án hirdettek eredményt a 28. Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Versenyben, amelynek kiemelt témája idén Dánia volt. A járványhelyzetben a megmérettetés több fordulója is online zajlott, így az április 26-27-ei döntő is – közölte a program szervezője, az Oktatási Hivatalban működő Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum (OPKM).

A két korcsoportra bontott, háromfordulós versenyre 7–10. évfolyamos tanulók nevezhetnek. A szervezők célja a versennyel, immár 28 éve, hogy élményközpontúan képezzék a tanulókat, és megújulási lehetőséget biztosítsanak a könyvtárostanároknak, felkészítő pedagógusoknak.
A 2020/2021-es tanévben 16 megye 73 iskolájának 451 diákja vett részt a megmérettetésen. Közülük két korcsoportban 12-12 diák mutathatta meg az online döntőben például azt, hogyan tud körültekintően könyvet választani egy adott témára, illetve milyen megbízható adatokkal érvelne ugyancsak adott téma kapcsán.
Mivel e tanév kiemelt témája Dánia volt, a versenyzőknek a nyomtatott és elektronikus források használatában, az azokban található információk keresésében, értékelésében és felhasználásában való jártasságukat többek között a vikingekhez, Thor istenhez, Andersenhez, Bohrhoz, a grönlandi alumíniumhoz és természetesen a méltán híres dán könyvtárakhoz is kapcsolódó feladatokban kellett megmutatniuk.
A versenyről bővebb információ olvasható az OPKM honlapján: https://www.opkm.hu/Bod_verseny
A program a Nemzeti Tehetség Program forrásaiból, a Miniszterelnökség támogatásával valósul meg.

Nyomtatás