Ugrás a tartalomhoz

Konferenciával zárt a pályaorientációt támogató európai uniós projekt

Az eredményeket bemutató konferenciával zárult az Oktatási Hivatal (OH) Az alap- és középfokú iskolák pályaorientációs tevékenységét, kiemelten az MTMI-készségeket és -kompetenciákat támogató pályaorientációs szakmai módszertan átfogó megalapozása és fejlesztése (EFOP-3.2.13-17-2017-00002) című európai uniós projektje. A 2021. szeptember 30-án, Budapesten tartott rendezvény előadásait online is követhették az érdeklődők.

A konferenciát Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára nyitotta meg, majd Brassói Sándor, az OH megbízott elnöke köszöntötte a meghívottakat.

Az eredményeket a projekt szakmai vezetője, Ütőné dr. Visi Judit összegezte: beszámolt a pályaorientációs mérőeszköz fejlesztésének folyamatáról, valamint a projektben szervezett pedagógustovábbképzésekről és tájékoztató rendezvényekről. Az online elérhető Pályaorientációs Mérő- és Támogatóeszközt (POM) Szutorcsik Erika szakmai fejlesztő mutatta be részletesen: kiemelte, hogy az alkalmazás segítségével a 7-8., illetve a 10-12. évfolyamos tanulók megtalálhatják az érdeklődésüknek, kompetenciáiknak leginkább megfelelő pályákat, továbbtanulási utakat. A pályaválasztásban hasznos iránytű a Diplomás Pályakövetési Rendszer is, amelynek sokrétű adatairól és felhasználási módjáról Harkányi Ádám Mátétól, az OH felsőoktatási elemzőjétől hallhattak a résztvevők.

Rövid szünet után Katona Miklósnak, a Piarista Kilátó Központ igazgatójának Pályaorientációs fejlesztések inkluzív szemléletben című előadása következett. Dr. Borbély-Pecze Tibor Bors egyetemi docens, a Magyar Pedagógiai Társaság Pályaorientációs Szakosztályának elnöke nemzetközi kontextusba helyezte a pályaorientációt, és a digitalizációs kihívásról is beszélt. Ábrahám László, a Sensirion Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség elnöke a mérnöki pálya kihívásait állította prezentációja középpontjába. Az eseményt Tari Annamária pszichoterapeuta A XXI. század kihívásai és a pályaorientáció című előadása zárta.

A projektet az OH az Európai Unió vissza nem térítendő támogatásval valósította meg.

 

vissza az előző menü szintre
ugrás a lap elejére
ugrás a főoldalra
vissza a normál változatra