Több mint ötezren jelentkeztek keresztféléves képzésre

Közel 5 és fél ezren jelentkeztek 2018 februárjában induló keresztféléves képzésre, közülük legtöbben állami ösztöndíjas mesterképzést jelöltek meg első helyen.

November 15-én lezárult a 2018. februárban induló képzések felvételi eljárásának jelentkezési időszaka: összesen 5390-en nyújtottak be jelentkezést a felvi.hu honlapról elérhető E-felvételiben. Az első helyes jelentkezéseket figyelembe véve mesterképzést 4659-en jelöltek meg, alapképzésre 666-an, felsőoktatási szakképzésre pedig 65-en nyújtottak be jelentkezést. Szintén az első helyes jelentkezéseket figyelembe véve 4441-en jelöltek meg állami ösztöndíjas mesterképzést, a többiek önköltséges képzési formára jelentkeztek. A keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárásban állami ösztöndíjas formában csak mesterképzéseket hirdethettek meg az intézmények.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is a műszaki és a gazdaságtudományi képzési területek szakjai a legnépszerűbbek az első helyes jelentkezéseket figyelembe véve, függetlenül a finanszírozási formától és a munkarendtől. Mesterképzésen, szintén az első helyes jelentkezéseket figyelembe véve – függetlenül a finanszírozási formától és a munkarendtől –, a gépészmérnöki mesterképzés szerepel első helyen, 344 jelentkezővel, második helyen a mérnökinformatikus mesterképzés áll, amelyre 248-an jelentkeztek, harmadik helyre pedig a villamosmérnöki képzés került, 242 első helyes jelentkezővel.

Az E-felvételiben leadott jelentkezésük hitelesítésére egyre többen választják az elektronikus utat: a jelentkezők csaknem háromnegyede (3717 fő) Ügyfélkapun keresztül hitelesítette felvételi kérelmét. A hitelesített jelentkezések alapján az Oktatási Hivatal (OH) megkezdte az adatok feldolgozását, a jelentkezéskor feltöltött, valamint a később beküldött dokumentumok kezelése jelenleg is zajlik. A jelentkezők 2018. december 7-től az E-felvételiben ellenőrizhetik a felvételi nyilvántartásban található adataikat, dokumentumaikat, pontszámaikat a dokumentumok feldolgozottságától függően. Bővebb információ a felvi.hu honlapon itt olvasható.

A felvételi kérelem benyújtását követően megszerzett dokumentumok másolatai (pl. felsőfokú oklevél, többletpontot igazoló dokumentumok) 2018. január 11-ig tölthetők fel az E-felvételi rendszerébe, vagy postai úton is beküldhetők az OH címére (1443 Budapest, Pf. 220). Szintén január 11-ig van lehetőségük a jelentkezőknek arra, hogy egyetlen alkalommal módosítsanak a jelentkezési sorrendjükön.

(Az adatok a feldolgozottság 2017. december 7-i állapotát tükrözik.)