Július 8-án kezdődik az I. Kárpát-medencei Szabadegyetem

2018. július 8-10. között, Sonkádon rendezi meg az Oktatási Hivatal az I. Kárpát-medencei Szabadegyetemet a magyar nyelvű köznevelés támogatására – határoktól függetlenül.

A háromnapos pedagógiai konferencia fő célja – támogató és hátránykompenzációs megoldások bemutatásával – a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentése a magyar nyelvű köznevelésben. Mivel több száz külhoni és magyarországi intézményvezető, pedagógus, iskolai pszichológus, gyermekvédelmi felelős, fejlesztő pedagógus, illetve hátránykompenzációt segítő oktatási szakértő vesz részt a rendezvényen, a program lehetőséget teremt a Kárpát-medence magyar tannyelvű iskolái hálózatos összekapcsolódására is.

A szabadegyetemet július 8-án, 14 órakor dr. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke nyitja meg. A programot lehetővé tevő projekt bemutatását követően a külhoni magyar pedagógusszövetségek elnökei kerekasztal-beszélgetésen vitatják meg a rendezvény fő témáját: a végzettség nélküli iskolaelhagyást a Kárpát-medencében. A következő napon a résztvevők délelőtt pedagógus és pszichológus szakértők plenáris előadásait hallgathatják meg, délután pedig interaktív szekciófoglalkozásokra várják őket, amelyeken az együtt nevelés, a korszerű tanulói motiváció, a digitális pedagógia és a reflektív tanítás témájában mélyíthetik el tudásukat. A szabadegyetem az OH elnökének értékelőjével zárul július 10-én, 12 órakor.

A szabadegyetem a Széchenyi 2020 program keretében, az EFOP 3.10.1-17-2017-00001 „Tematikus együttműködés erősítése a köznevelés és felsőoktatás terén a Kárpát-medence szomszédos országaival" című projektben valósul meg. A projekt 2, 995 milliárd forint európai uniós támogatás segítségével valósul meg.

Nyomtatás