Ugrás a tartalomhoz

Jeles napok – online tudástárt készített az Oktatási Hivatal

2021. december 8.

Széles körben elérhetővé vált a jelesnapok.oktatas.hu portál, amely 48 nevezetes naphoz, illetve ünnephez tartalmaz komplex módszertani anyagokat, alkotás- és tudástárt. A felület elsősorban a pedagógusok munkáját, a köznevelést támogatja, de értékes forrás lehet települési önkormányzatoknak, közművelődési intézményeknek, szülőknek egyaránt. A honlapon - regisztrációt követően - elérhető egy tervező, amellyel minden pedagógus, illetve érdeklődő összeállíthatja saját, osztályra, közösségre szabott forgatókönyvét.

jelesnapok.oktatas.hu az ünnepek, emléknapok, illetve világnapok sokoldalú megközelítésével közelebb hozza a tanulókhoz, befogadókhoz a feldolgozandó témákat, a számukra esetleg távolinak tűnő eseményeket. A weblapon olvasható az egyes jeles napok történeti háttere, a hozzájuk kapcsolódó érdekességek; egy keresőfelületen pedig a módszerek között is válogathat a felhasználó. A módszerek egyes elemei önállóan is értelmezhetők, és az adott témához, a bevont tanulócsoporthoz alakíthatók, bővíthetők. Az online felületen egy közel 1400 tételből álló adatbázis is található, amely változatos megjelenítésű és műfajú anyagokat tartalmaz, így termékeny kiindulópontja lehet az ünnepek feldolgozásának, a megemlékezések, ünnepélyek megvalósításának.

A honlapon elérhető egy ötkötetes kiadványsorozat is, amely 38 jeles napot dolgoz fel: Kulturális emléknapok és értékek; Tanévnyitó, tanévzáró és kiemelt magyar ünnepek; Emlékezet napja; Tudatosságra nevelés; Egyházi ünnepek. Az online tudástár része továbbá 9 kisfilm a következő témákról: nemzeti összetartozás napja; a húsvéti ünnepkör; a holokauszt emléknapja; a magyar honvédelem napja; a roma kultúra napja; a magyar sport napja; a család napja; „Ne vásárolj semmit” nap; társadalmi felelősségvállalás.

A felület az EFOP–3.2.15-VEKOP-17-2017-00001 A köznevelés keretrendszeréhez kapcsolódó mérési-értékelési és digitális fejlesztések, innovatív oktatásszervezési eljárások kialakítása, megújítása elnevezésű kiemelt európai uniós projektben jött létre.

 

 

 

vissza az előző menü szintre
ugrás a lap elejére
ugrás a főoldalra
vissza a normál változatra