Péntekig lehet jelentkezni a középfokú felvételi központi írásbeli vizsgáira

2022. december 2-ig, péntekig jelentkezhetnek a központi írásbeli felvételire az általános iskolások. A jelentkezést abba a középiskolába kell benyújtaniuk, amelyikben a vizsgát meg kívánják írni. Az Oktatási Hivatal pályaorientációs mérőeszközzel segíti a pályaválasztást.

A középfokú iskolák már korábban közzétették felvételi tájékoztatójukat, amelyben meghatározták, milyen tanulmányi területeket indítanak a 2023/2024-es tanévben. Megjelölték azt is, hogy – az adott jogszabályi keretek között – milyen felvételi eljárással veszik majd fel a hozzájuk jelentkező tanulókat, és jelezték, ha a jelentkezőknek központi írásbeli vizsgát kell tenniük.

Idén 541 középiskola (az érintett intézmények 48%-a) írta elő, hogy a hozzájuk jelentkező tanulók vegyenek részt a központi írásbeliken. Ha egy tanuló úgy tervezi, hogy ezek valamelyikébe jelentkezik, mindenképp részt kell vennie a központi írásbeli vizsgákon.

A továbbtanulás irányának meghatározásában, a megfelelő középiskola kiválasztásában hasznos útmutató a POM (Pályaorientációs Mérő- és Támogatóeszköz) webes alkalmazás, amelyet az OH fejlesztett ki egy Európai Uniós projektben. A 7–8. és a 10–12. osztályos tanulóknak kidolgozott eszköz több kérdés- és feladatsoron keresztül méri fel a diákok érdeklődését és képességeit, hogy a hozzájuk legjobban illő szakmákat, foglalkozásokat ajánlja nekik. Minden kérdés- és feladatsor kitöltése után komplex értékelést, úgynevezett profilt kap magáról a felhasználó. Az eszköz a különböző szakmákról és képzésekről is tájékoztat. A felületre, amely 2021 júniusa óta bárki számára ingyenesen elérhető, eddig közel 50 000-en látogattak el, és 19 000 szakmaprofilt hoztak benne létre.

A központi felvételi vizsgákkal és a középfokú felvételi eljárás további menetével kapcsolatos információk elérhetők az oktatas.hu honlapon.

Nyomtatás