Január 18-ig lehet kérelmezni az iskolakezdés halasztását

Legkésőbb 2024. január 18-a éjfélig lehet beadni a tankötelezettség kezdő időpontjának halasztásáról vagy korábbi megkezdéséről szóló kérelmeket.

Az Oktatási Hivatal honlapján elérhető a kérelmek hiánytalan benyújtását támogató online űrlap, amelyet a szülők ügyfélkapun hitelesítve elektronikusan vagy szükség esetén kinyomtatva, postán is eljuttathatnak a hivatalnak. A kérvényhez bármilyen lényegesnek tartott dokumentum mellékelhető (pl.: a gyermek fejlettségét igazoló óvodai dokumentum, stb.). Az online vagy a nyomtatható űrlap használata nem kötelező, ám jelentősen megkönnyíti a kérelmek hiánytalan benyújtását és feldolgozását.
A tankötelezettség halasztása a következő tanévben tankötelessé váló (2017. szeptember 1. és 2018. augusztus 31. között született), korábbi megkezdése pedig a még nem tanköteles (2018. szeptember 1. és 2019. augusztus 31. között született) gyermekek esetében kezdeményezhető.
A kérelmekről a döntést – szükség esetén a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálat bevonásával – a hatályos jogszabályok alapján a hivatal hozza meg. A szükséges adatokról és csatolandó dokumentumokról bővebb tájékoztatás olvasható az alábbi linkeken:

https://www.oktatas.hu/kozneveles/tankotelezettseg/tankotelezettseg_halasztasa és

https://www.oktatas.hu/kozneveles/tankotelezettseg/hat_eves_kornal_korabban

Nyomtatás