Rendben, fennakadások nélkül zajlik az iskolai felmentési kérelmek feldolgozása az Oktatási Hivatalnál

A jogszabályoknak megfelelően rendben zajlik az Oktatási Hivatalhoz beérkezett iskolaérettségi kérelmek feldolgozása. A legfőbb cél az, hogy kiszűrjük a gyermek szempontjából hátrányos és indokolatlan felmentéseket. Azok a szülők, akiknek gyermeke tanköteles korú, de szeretnének egy év halasztást kérni a beiskolázás alól, még 2020. január 31-ig adhatják be kérelmüket az Oktatási Hivatal honlapján olvashatók szerint (https://www.oktatas.hu/hivatal/tankotelezettseg_halasztasa).

Az Oktatási Hivatal nyolc napon belül dönt a kérelmekről, amennyiben a szülő által megküldött kérelem és dokumentumok alapján erre lehetősége van. Ha nyolc napon belül nem hozható döntés, az Oktatási Hivatal teljes eljárásban, vagyis legfeljebb hatvan napon belül dönt a kérelemről.

Az iskolakezdés elhalasztása érdekében az Oktatási Hivatalhoz eddig országosan mindösszesen 7220 kérelem érkezett, a feldolgozásuk folyamatos, fennakadástól mentes. Több mint 2000 egyértelműen megítélhető ügyben már döntés is született. Az Oktatási Hivatal a jogszabályoknak megfelelően az esetek mintegy kétharmadában szakértőként rendeli ki a pedagógiai szakszolgálatokat, és a szakvéleményük alapján hoz döntést. Az ellenzéki képviselők az ősszel még tízezres tömegekről beszéltek, a valóságban jóval alacsonyabb létszámú vizsgálatot a szakszolgálatok fennakadások nélkül el tudják majd látni, minden kérelmet a 60 napos határidőn belül el fognak bírálni.
Az Oktatási Hivatal minden szükséges információt közzé tett a honlapján, és a tudnivalókról tájékoztatta az óvodákat is.

Nyomtatás