Sikeresen zárult az Ifjú tudósok regionális fordulója

2022. január 25. és 27. között rendezte meg az Oktatási Hivatal az Ifjú tudósok tudományos középiskolai vetélkedő regionális fordulóit. A versenyzők a megszokottól eltérő, izgalmas feladatokban bizonyíthatták tudásukat informatikából, fizikából és magyar irodalomból. A legjobb 8-8-8 versenyző a televíziós döntőre készülhet.

 

Az „Ifjú tudósok” versenyt prof. dr. Kásler Miklós miniszter kezdeményezésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oktatási Hivatal hirdette meg a Kárpát-medencei középiskolák 11-12. évfolyamos tanulóinak. A 2021/2022-es tanévben magyar irodalomból, fizikából és informatikából nevezhettek a versenyzők. Összesen háromezren vállalkoztak a megmérettetésre: fizikából 770-en, informatikából 886-an, magyar irodalomból pedig 1.347-en. Az első, online fordulóból tudományterületenként 50 fiatal jutott tovább a regionális fordulókba. A területi fordulót Budapesten tartották, Kisfaludy László, köznevelésért felelős helyettes államtitkár és Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal mb. elnöke is köszöntötte a résztvevőket.

Az első versenynapon informatikából mérettek meg a diákok, akiknek a táblázatkezelési és képszerkesztési feladatok mellett például egy okoseszközt kellett kifejleszteniük, majd ismertetniük, hiszen fontos, hogy innovatív ötleteiket kiválóan be is tudják mutatni. Az értékelésnél azt értékelte a zsűri, hogy az eszköz jól működött-e, az algoritmus és a kód pedig átlátható, átgondolt, megbízható volt-e. A második napon a fizikaversenyeket tartották: a tanulók látványos kísérletekkel is összemérték tudásukat, például Thomson ágyú, Héron szökőkút és Eötvös mérleg is szerepelt a feladatok között. A harmadik napon rendezték a magyar irodalom vetélkedőt, amelyben irodalmi SMS-ekben, mémekben és klasszikus versmértékben is bizonyíthatták felkészültségüket a versenyzők. A fiatalok egy előzetesen elkészített plakátot is bemutattak, a „Verséneklők” feladatban pedig zenekari előadásban felhangzó dalokban kellett irodalmi idézeteket megtalálniuk.

A regionális fordulókból összesen 24 – tudományterületenként 8 – versenyző jutott tovább a háromfordulós televíziós döntőbe, amelyben elismert tudósokból álló zsűri előtt, kamerák kereszttüzében kell helytállniuk. Az érdeklődők az M5 televízió adásaiban követhetik majd a vetélkedő utolsó fordulóit.

Nyomtatás

CÍMKÉK

ifju tudosok