Május 22-én idegen nyelvi mérést szervez az Oktatási Hivatal

Az Oktatási Hivatal (OH) immár öt éve szervez idegen nyelvi mérést a 6. és a 8. évfolyamos tanulóknak angol és német nyelvből. A 2019. május 22-én tartandó mérés mindenkit érint, aki első idegen nyelvként angolt vagy németet tanul.

Az idegen nyelvi mérés azt vizsgálja, hogy a tanulók nyelvtudása az első tanult idegen nyelvből megfelel-e a tantervi követelményekben előírt KER (Közös Európai Referenciakeret) szerinti szinteknek. A 6. osztályosok A1-es, a 8. osztályosok pedig A2-es szintű feladatlapot kapnak. A feladatsorok két részből állnak (hallott és olvasott szöveg értése), és kitöltésükre 2x30 perc áll rendelkezésre.

A 6 évfolyamon angol nyelvből mintegy 71400, német nyelvből több mint 24400, a 8 évfolyamon angol nyelvből mintegy 62300, német nyelvből közel 22500 tanuló vesz részt a mérésben.

Az eredményeket az érintett általános iskolák az OH által kiadott javítókulcsok alapján állapítják meg. Az elvégzett vizsgálatok tanulói és intézményi adatait az iskoláknak – idegen nyelvenként és évfolyamonként – 2019. június 12-ig kell közzé tenniük honlapjukon, illetve megszokott kommunikációs csatornájukon, valamint elküldeniük az OH-nak.

Nyomtatás