Az előzetes várakozásoknak megfelelően, eddig közel 10 ezer halasztási kérelem érkezett az Oktatási Hivatalhoz

Lejárt a tankötelezettséggel kapcsolatos kérelmek benyújtási határideje. A szülők január 31-ig az Oktatási Hivatalnál kérelmezhették a 2020. augusztus 31-ig hatodik évüket betöltő gyermekük esetében a tankötelezettség kezdési időpontjának módosítását. Az eljárás legfőbb célja az, hogy kiszűrjük a gyermek szempontjából hátrányos és indokolatlan felmentéseket.

A Hivatalhoz az előzetes várakozásoknak megfelelően eddig 9 941 kérelem érkezett be, melyeknek feldolgozása folyamatos és zökkenőmentes. A végleges adatokról várhatóan a hét közepén lesz bővebb információ.

Bebizonyosodott, hogy alaptalan volt az ellenzék hisztériakeltése, akik tízezres tömegekről és elbírálhatatlan mennyiségű kérelmekről beszéltek. A beérkezett kérelmek száma az előzetes szakmai várakozásoknak megfelelő. Az Oktatási Hivatal nyolc napon belül dönt a beadványokról, amennyiben a szülő által megküldött kérelem és dokumentumok alapján erre lehetősége van. Ha nyolc napon belül nem hozható döntés, az Oktatási Hivatal teljes eljárásban, vagyis legfeljebb hatvan napon belül dönt a kérelemről. Az elbírálást pedagógiai szakértők végzik, akik mérlegelik a szülő kérelmében foglaltakat és a gyermekkel foglalkozó szakemberek véleményét. Az Oktatási Hivatal a jogszabályoknak megfelelően, az esetek mintegy kétharmadában szakértőként rendeli ki a pedagógiai szakszolgálatot, és a szakvéleményük alapján hoz döntést.

Nyomtatás