Felsőoktatási felvételi: közel 106 ezren jelentkeztek

Közel 106 ezren jelentkeztek idén a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. Nagy részük alapképzésben és osztatlan mesterképzésben, valamint állami ösztöndíjas formában szeretne továbbtanulni.

A 2017 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre összesen 105 868 fő nyújtott be jelentkezést. Közülük a legtöbben – 71 045 fő – első helyen alapképzést jelöltek meg, osztatlan mesterképzést 11 955 fő, felsőoktatási szakképzést pedig 4628 fő választott első helyen. A felsőfokú végzettséggel rendelkező felvételizők közül első helyen 18 240 fő jelentkezett mesterképzésre.

Ösztöndíjas képzésekre 91 046 fő szeretne bekerülni, míg az önköltséges képzési formát 14 822 fő jelölte meg elsőként. Idén is legfeljebb 6 jelentkezési helyet lehetett megadni, ebből díjmentesen 3 képzést. A jelentkezési adatok alapján elmondható, hogy a felvételizők átlagosan 3,3 képzésre nyújtottak be jelentkezést.

A legtöbben első helyen a gazdaságtudományok, a pedagógusképzés és a műszaki képzési terület valamely szakját jelölték meg.

Első helyes jelentkezések száma a legnépszerűbb képzési területeken, alapképzésben és osztatlan mesterképzésen:

A képzési területek prioritásaival összhangban a legnépszerűbb alapképzésnek első helyen a gazdálkodási és menedzsment, második helyen a mérnökinformatikus, harmadik helyen pedig az óvodapedagógus képzés bizonyult. Az informatika képzési területről a legnépszerűbb alapképzések között a mérnökinformatikus mellett a programtervező informatikus képzés, a műszaki képzési területről pedig a gépészmérnöki és a villamosmérnöki képzés is szerepel, mely a modern, tudásalapú gazdaság igényeivel áll összhangban.

A legnépszerűbb alapképzések az első helyes jelentkezések alapján:


Érdekességek az E-felvételiről

A korábbi évekhez hasonlóan az idei eljárásban is kizárólag elektronikusan lehetett jelentkezni. Az elektronikus ügyintézés elterjedését az ügyfélkapus hitelesítések számának további emelkedése is alátámasztja: idén már több, mint 70 ezer jelentkező hitelesített ügyfélkapuval.

Az első véglegesített jelentkezés (ami után már nem történt módosítás) 2016. december 22-én 20:34-kor érkezett, vagyis a leglelkesebb felvételiző valószínűleg már felkészülve várta a képzések meghirdetését. 2017. február 15-én 23:52-kor regisztrált az utolsó jelentkező, aki még véglegesítette jelentkezését.

Mi történt a jelentkezési határidőtől mostanáig?

Az e-felvételik véglegesítése és a hitelesítő adatlapok benyújtása után az Oktatási Hivatal munkatársai megkezdték a beérkezett adatok feldolgozását, zajlik a jelentkezéshez csatolt, valamint a később beküldött dokumentumok kezelése is. A papíron beadott dokumentumokat először digitalizálják, több körben ellenőrzik, majd betöltik a központi felvételi nyilvántartásba.

További teendők és határidők

Az E-felvételiben a jelentkező 2017. április 20-tól folyamatosan nyomon követheti a rögzített adatait, ellenőrizheti a feltöltött dokumentumait, azok feldolgozottsági státuszát, valamint láthatja eredményeit, a felvételi pontjait, majd pedig a felvételi döntés eredményét. Amennyiben valakinek megjegyzése, észrevétele van a számított pontokkal kapcsolatban, az Oktatási Hivatal személyes ügyfélszolgálatán jelezheti azt.

Amennyiben a jelentkező valamilyen kötelező adatát nem adta meg, vagy nem küldte be azokat a dokumentumait, amelyek a jelentkezés elbírálásához szükségesek, hiánypótló felszólítást kap 2017. június 28-ig.

2017. július 12-ig a jelentkezők a felvételi kérelem benyújtását követően megszerzett dokumentumok (pl. felsőfokú oklevél, többletpontot igazoló dokumentumok) másolatait pótolhatják, illetve amennyiben szükséges, egyetlen alkalommal módosítható a jelentkezési helyek sorrendje is.

A ponthatárok, a felvételi eredmények várható kihirdetése: 2017. július 26.

Az Oktatási Hivatal minden jelentkezőre ún. besorolási döntést hoz, amelynek meghozataláról és az erről szóló határozat elérhetővé válásáról elektronikus levélben értesíti a jelentkezőt legkésőbb 2017. augusztus 5-ig. A besorolási határozat szintén az E-felvételi szolgáltatásból tölthető le.

Nyomtatás