Felsőoktatási felvételi: dokumentumpótlás és sorrendmódosítás július 11-ig

Legkésőbb 2018. július 11-ig van lehetőségük a 2018 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre jelentkezőknek arra, hogy benyújtsák a még hiányzó dokumentumaikat, illetve egyetlen alkalommal módosítsák a korábban megjelölt szakok sorrendjét.

A jelentkezők a pontszámításhoz szükséges (és a jelentkezéskor még nem csatolt) dokumentumokat a felvi.hu honlapról elérhető E-felvételi Dokumentumok menüpontjában tudják feltölteni, és ugyanitt követhetik nyomon a jelentkezéssel kapcsolatos dokumentumok elbírálását is. Ha a feltöltés sikeres volt, a fájl megjelenik a jelentkezésekhez csatolt dokumentumok táblázatában. A jelentkezési helyek számától függetlenül elegendő mindent egy példányban feltölteni, arra azonban figyelni kell, hogy a dokumentum jól olvasható legyen, illetve tartalmazza a jelentkező személyes adatait. Az egyes dokumentumok feldolgozottsági állapota is az E-felvételi Dokumentumok oldalán ellenőrizhető.

Nem kell feltölteni a 2006. január 1. után megszerzett érettségi eredményeket igazoló dokumentumok (bizonyítvány vagy tanúsítvány) másolatát – így a 2018. május-júniusi érettségi eredményeket sem – és a 2003. január 1. után megszerzett nyelvvizsga-bizonyítványokat. Ezeket az adatokat az Oktatási Hivatal folyamatosan átveszi a közhiteles nyilvántartásból, és a jelentkezők ezeket folyamatosan láthatják az E-felvételiben. Ha a jelentkező a jelentkezés benyújtása után szerezte meg a nyelvvizsgáját, akkor a felületen csak a nyelvvizsga-bizonyítvány adatait kell megadnia.

Az eljárás során a felvételizőknek egyetlen alkalommal van lehetőségük módosítani a jelentkezéskor megadott képzések sorrendjét, ezt szintén július 11-ig tehetik meg. Az E-felvételi felületén a Sorrendmódosítás menüpontban rendezhetők át a korábban megadott képzések. Az űrlap elmentésével a módosítási kérelem automatikusan bekerül a rendszerbe, és az elbírálást követően a jelentkező már az új sorrendet fogja látni az E-felvételi felületén. A sorrendmódosítás során csak a jelentkezéskor megadott szakokat lehet átmozgatni, új képzést már nem lehet rögzíteni. A sorrendmódosításról a felvételi tájékoztatóban, a felvi.hu oldalon lehet részletesen olvasni.

A dokumentumpótlás és a sorrendmódosítás mellett szintén július 11. a személyes adatok módosításának határideje. A jelentkezési adatait – személyes adatok, megjelölt képzések – minden felvételiző megtalálja az E-felvételi egyes menüpontjaiban, a Hivatalos iratok menüpontban; a „jelentkezői státuszlapot" megnyitva pedig ezt egyben, nyomtatható formában is megtekintheti. A személyes adatok menüpontban azok az adatok is módosíthatók a rendszerben, amelyek a jelentkezési határidőt követően változtak meg (pl. költözés miatt változott a lakcím, házasság miatt a név stb.).

A felvételi ponthatárok megállapítása és kihirdetése

A ponthatárok határozzák meg, hogy az adott jelentkező melyik általa megjelölt képzésre kerül be. Minden jelentkező csak egy helyre nyerhet felvételt, mégpedig az általa megjelölt jelentkezési helyek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri, vagy meghaladja a felvételi ponthatárt.

A 2018 szeptemberében induló képzések ponthatárait várhatóan július 25-én este hirdetik ki, és elsőként a felvi.hu honlapon lesznek elérhetők. Azok a felvételizők, akik jelentkezéskor megadták a mobilszámukat, még 25-én este SMS-értesítést is kapnak az eredményekről. A besorolási döntés – amely tartalmazza, hogy mely képzésen kezdheti meg a tanulmányait a felvételiző szeptemberben – legkésőbb 2018. augusztus 5-től az E-felvételi Hivatalos iratok menüpontjában lesz elérhető, amelyről minden jelentkező e-mailben is értesítést kap.

Nyomtatás