Ugrás a tartalomhoz

Megjelentek a felsőoktatási pótfelvételi ponthatárai

2021. augusztus 27.

2021. augusztus 27-én zárult a felsőoktatási pótfelvételi eljárás. Augusztus 8-ig 8 359-en jelentkeztek a felsőoktatásba, közülük 6 114-en kezdhetik meg felsőfokú tanulmányaikat szeptemberben.

A pótfelvételi eljárásban alapképzésre 3 753, felsőoktatási szakképzésre 986, osztatlan képzésre 659, mesterképzésre pedig 716 főt vettek fel. A pótfelvételiben egy szakra, egy intézménybe és általában önköltséges képzésekre lehetett jelentkezni, de 2021-ben a miniszter engedélye alapján több képzési terület (agrár, államtudományi, gazdaságtudományok, informatika, műszaki, orvos- és egészségtudományi, pedagógusképzés, társadalomtudomány és természettudomány képzési területek) egyes alapképzéseit és osztatlan képzéseit magyar állami ösztöndíjas formában is meghirdették.

Idén magyar állami ösztöndíjasként 2 306-an (38%) tanulhatnak tovább, és 3 808 (62%) hallgató jutott be önköltséges képzésre.

Magyar állami ösztöndíjas képzésre a legtöbb hallgató a pedagógus képzési területre (606 fő) jutott be, ezt követi a műszaki képzési terület 356 fővel. Az agrár, az informatika, a gazdaságtudományok és az egészségtudományi területekbe tartozó alapképzési szakokon is több mint 200–200 hallgató kezdheti meg ösztöndíjas képzésben a tanulmányait.

A felsőoktatási intézmények közül 200 főnél több magyar állami ösztöndíjas jelentkezőt vett fel a Debreceni Egyetem (251 fő) és a Pécsi Tudományegyetem (239 fő), de 100 fölötti az ösztöndíjas felvettek száma a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, az Eszterházy Károly Egyetemen, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen, az Óbudai Egyetemen, a Széchenyi István Egyetemen és a Szegedi Tudományegyetemen is.

A most megállapított ponthatárok legalább olyan magasak, mint a 2021. július 22-én meghatározottak. Ha többen, illetve jobb felkészültségűek jelentkeztek egy képzésre, mint az általános eljárásban, akkor előfordulhat, hogy a pótfelvételi ponthatára meghaladja az általános eljárásét.

Az Oktatási Hivatal a jelentkezőket a döntésről SMS-ben értesíti. A besorolási döntés az E-felvételi Hivatalos iratok menüpontjában lesz elérhető; erről az OH minden jelentkezőt e-mailben is tájékoztat. A felvett jelentkezők a felvételi határozatot és a beiratkozással kapcsolatos tájékoztatót felsőoktatási intézményüktől kapják meg a besorolási döntést követően.

A legnépszerűbb képzések – a felvettek száma alapján
(alapképzés és osztatlan mesterképzés)

Képzés Felvettek száma
jogász 432
gazdálkodási és menedzsment 315
gyógypedagógia 222
kereskedelem és marketing 195
óvodapedagógus 145
tanító 116
vissza az előző menü szintre
ugrás a lap elejére
ugrás a főoldalra
vissza a normál változatra