Megjelentek a felsőoktatási pótfelvételi ponthatárai

2021. augusztus 27-én zárult a felsőoktatási pótfelvételi eljárás. Augusztus 8-ig 8 359-en jelentkeztek a felsőoktatásba, közülük 6 114-en kezdhetik meg felsőfokú tanulmányaikat szeptemberben.

A pótfelvételi eljárásban alapképzésre 3 753, felsőoktatási szakképzésre 986, osztatlan képzésre 659, mesterképzésre pedig 716 főt vettek fel. A pótfelvételiben egy szakra, egy intézménybe és általában önköltséges képzésekre lehetett jelentkezni, de 2021-ben a miniszter engedélye alapján több képzési terület (agrár, államtudományi, gazdaságtudományok, informatika, műszaki, orvos- és egészségtudományi, pedagógusképzés, társadalomtudomány és természettudomány képzési területek) egyes alapképzéseit és osztatlan képzéseit magyar állami ösztöndíjas formában is meghirdették.

Idén magyar állami ösztöndíjasként 2 306-an (38%) tanulhatnak tovább, és 3 808 (62%) hallgató jutott be önköltséges képzésre.

Magyar állami ösztöndíjas képzésre a legtöbb hallgató a pedagógus képzési területre (606 fő) jutott be, ezt követi a műszaki képzési terület 356 fővel. Az agrár, az informatika, a gazdaságtudományok és az egészségtudományi területekbe tartozó alapképzési szakokon is több mint 200–200 hallgató kezdheti meg ösztöndíjas képzésben a tanulmányait.

A felsőoktatási intézmények közül 200 főnél több magyar állami ösztöndíjas jelentkezőt vett fel a Debreceni Egyetem (251 fő) és a Pécsi Tudományegyetem (239 fő), de 100 fölötti az ösztöndíjas felvettek száma a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, az Eszterházy Károly Egyetemen, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen, az Óbudai Egyetemen, a Széchenyi István Egyetemen és a Szegedi Tudományegyetemen is.

A most megállapított ponthatárok legalább olyan magasak, mint a 2021. július 22-én meghatározottak. Ha többen, illetve jobb felkészültségűek jelentkeztek egy képzésre, mint az általános eljárásban, akkor előfordulhat, hogy a pótfelvételi ponthatára meghaladja az általános eljárásét.

Az Oktatási Hivatal a jelentkezőket a döntésről SMS-ben értesíti. A besorolási döntés az E-felvételi Hivatalos iratok menüpontjában lesz elérhető; erről az OH minden jelentkezőt e-mailben is tájékoztat. A felvett jelentkezők a felvételi határozatot és a beiratkozással kapcsolatos tájékoztatót felsőoktatási intézményüktől kapják meg a besorolási döntést követően.

A legnépszerűbb képzések – a felvettek száma alapján
(alapképzés és osztatlan mesterképzés)

Képzés Felvettek száma
jogász 432
gazdálkodási és menedzsment 315
gyógypedagógia 222
kereskedelem és marketing 195
óvodapedagógus 145
tanító 116
Nyomtatás

CÍMKÉK

pótfelvételi