Elindult a felsőoktatási felvételi

December 21-én elindult az általános felsőoktatási felvételi eljárás: február 15-ig lehet jelentkezni a 2024 szeptemberében induló képzésekre.

A felsőoktatási felvételi eljárás menetét, a pontszámítási módszereket, a meghirdetett képzéseket és az érvényes jelentkezéshez szükséges minden további információt az eljárás hivatalos honlapján, a felvi.hu oldalon közzétett Felvételi tájékoztató és a Meghirdetett képzések tartalmazzák. A tájékoztató és a meghirdetett képzések információi 2024. január végéig frissülnek, ezért javasolt a jelentkezési határidő előtti folyamatos tájékozódást.

A megújult felvételi szabályokkal párhuzamosan a felvi.hu több felülete frissült: megújult a Tájékoztató és az egyetemek, főiskolák meghirdetéseinek felülete. Az ugyancsak frissült pontszámító kalkulátorban egyszerre három szakra is lehet pontszámot kalkulálni. A korábbi évek felsőoktatási statisztikái és ponthatárai pedig interaktív, új felületen böngészhetők.

A felsőoktatásba jelentkezni kizárólag az eljárás hivatalos honlapján, a felvi.hu-n elérhető E-felvételi rendszerében lehet, 2024. február 15-én éjfélig; a felület a jelentkezési határidőig folyamatosan elérhető lesz. Új elem az is, hogy a felvi.hu-n, az E-jelentkezési felületen a regisztráció is Ügyfélkapun keresztül történik.

A felvételi során ingyenesen három, összesen pedig hat képzésre lehet jelentkezni, és megjelölhető mind a hat képzés állami ösztöndíjas és önköltséges formája is. A jelentkezőknek meg kell határozniuk a kiválasztott képzések sorrendjét, kifejezve ezzel preferenciájukat, ugyanis egy jelentkező csak egy helyre vehető fel, mégpedig az általa megjelöltek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri, vagy meghaladja a felvételi ponthatárt.

A 2024 szeptemberében induló képzések felvételi eljárásában a pontszámítás alap- és osztatlan képzés, valamint felsőoktatási szakképzés esetén 500 pontos rendszerben történik. A pontszám összeállhat a tanulmányi pontok és az érettségi pontok összegéből vagy az érettségi pontok kétszereséből (maximum 400 pont), amelyhez további 100 intézményi pont szerezhető: az egyetemek, főiskolák határozzák meg, hogy milyen eredményekért, követelményekért adnak pontokat. A szakképzésben tanulók esetében a szakmai vizsga eredménye is figyelembe vehető a pontszámítás során.

A jelentkező pontszámát a számára legkedvezőbb módon számítják ki. Az emelt szintű érettségi vizsgát az intézmények egyes szakjaikon előírhatják, de nem egységesen kötelező eleme a felsőoktatásba való bejutásnak; azonban az emelt szintű érettségi vizsga előnyt jelent az érettségi pontok számításánál, az intézményi pontoknál. Fontos változás az elmúlt évekhez képest, hogy az emelt szintű érettségi az érettségi pontok számításánál 100%-os értéken, a középszintű érettségi pedig 67%-os értéken kerül átszámításra.

A pontszámításnál tágabb, nagyobb lehetőség nyílik a középiskolai és az érettségi tantárgyak figyelembevételére: a felsőoktatási intézmények tágabb körben jelölik meg az 5. középiskolai tantárgyat és az érettségi pont számításánál az érettségi tárgyak körét és szintjét.

A felsőoktatási intézmények határozhatják meg az egyes szakjaikon érvényes minimumponthatárt is.

Mesterképzésen összesen 100 pont szerezhető: a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg, és teszik közzé a felvi.hu honlapon az adott szak meghirdetésénél.

A felvételizőknek 2024. február 15-én éjfélig hitelesíteniük is kell jelentkezésüket, ami már kizárólag Ügyfélkapu segítségével lehetséges. Ügyfélkapu személyesen kormányablakban, okmányirodában, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kiemelt ügyfélszolgálatain vagy elektronikusan – arcképes azonosítást követően, továbbá E-személyi segítségével – a magyarorszag.hu honlapon létesíthető. Külföldiek magyarországi külképviseleteken regisztrálhatnak.

A ponthatárokat várhatóan 2024. július 24-én hirdetik ki.

Nyomtatás