Felsőoktatási felvételi: dokumentumpótlás és sorrendmódosítás július 12-ig

Legkésőbb 2017. július 12-ig van lehetőségük a 2017 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre jelentkezőknek arra, hogy benyújtsák a még hiányzó dokumentumaikat, illetve egyetlen alkalommal módosítsák a korábban megjelölt szakok sorrendjét. Mindezt gyorsan, mindössze néhány kattintással elvégezhetik az E-felvételi rendszerében.

A jelentkezők a pontszámításhoz szükséges (és a jelentkezéskor még nem csatolt) dokumentumokat a www.felvi.hu honlapról elérhető E-felvételi Dokumentumok menüpontjában tudják feltölteni, és ugyanitt követhetik nyomon a jelentkezéssel kapcsolatos dokumentumok elbírálását is. Ha a feltöltés sikeres volt, a fájl megjelenik a jelentkezésekhez csatolt dokumentumok táblázatban. Függetlenül a jelentkezési helyek számától, elegendő mindent egy példányban feltölteni, arra azonban figyelni kell, hogy a dokumentum jól olvasható legyen, illetve tartalmazza a jelentkező személyes adatait. Az egyes dokumentumok feldolgozottsági állapota az E-felvételi Dokumentumok oldalán nézhető meg. Az egyes státuszok pontos értelmezését súgók segítik.

Az idei eljárásban nem kell feltölteni a 2006. január 1. után megszerzett érettségi eredményeket igazoló dokumentumok (bizonyítvány vagy tanúsítvány) másolatát – így a 2017. május–júniusi érettségi eredményeket sem –, valamint a 2003. január 1. után megszerzett nyelvvizsga-bizonyítványokat sem. Ezeket az adatokat az Oktatási Hivatal folyamatosan átveszi a közhiteles nyilvántartásból, és a jelentkezők ezeket folyamatosan láthatják az E-felvételiben. Ha a jelentkező a jelentkezés benyújtása után szerezte vagy szerzi meg a nyelvvizsgáját, akkor a felületen csak a nyelvvizsga-bizonyítvány adatait kell megadnia.

Az eljárás során a felvételizőknek egyetlen alkalommal van lehetőségük módosítani a jelentkezéskor megadott képzések sorrendjét, ezt szintén július 12-ig tehetik meg. Az E-felvételi felületén a Sorrendmódosítás menüpontban rendezhetők át a korábban megadott képzések. Az űrlap elmentésével a módosítási kérelem automatikusan bekerül a rendszerbe, és az elbírálást követően a jelentkező már az új sorrendet fogja látni az E-felvételi felületén. A sorrendmódosítás során csak a jelentkezéskor megadott szakokat lehet átmozgatni, új képzést már nem lehet rögzíteni. A sorrendmódosításról a felvételi tájékoztatóban, a www.felvi.hu oldalon lehet részletesen olvasni.

A dokumentumpótlás és a sorrendmódosítás mellett szintén július 12-e a személyes adatok módosításának határideje. A jelentkezési adatait – személyes adatok, megjelölt képzések – minden felvételiző megtalálja az E-felvételi egyes menüpontjaiban, a Hivatalos iratok menüpontban; a „jelentkezői státuszlapot" megnyitva pedig ezt egyben, nyomtatható formában is megtekintheti. A személyes adatok menüpontban azok az adatok is módosíthatók a rendszerben, amelyek a jelentkezési határidőt követően változtak meg (pl. költözés miatt változott a lakcím, házasság miatt a név stb.).

A felvételi ponthatárok megállapítása és kihirdetése

A ponthatárok határozzák meg, hogy az adott jelentkező melyik általa megjelölt képzésre kerül be. Minden jelentkező csak egy helyre nyerhet felvételt, mégpedig az általa megjelölt jelentkezési helyek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri, vagy meghaladja a felvételi ponthatárt.

A 2017 szeptemberében induló képzések ponthatárait várhatóan július 26-án este hirdetik ki, amelyek ezzel egy időben elsőként a www.felvi.hu honlapon lesznek elérhetők. Azok a felvételizők, akik jelentkezéskor megadták a mobilszámukat, még aznap este SMS-értesítést is kapnak az eredményekről. A besorolási döntés – amely tartalmazza, hogy mely képzésen kezdheti meg a tanulmányait a felvételiző szeptemberben – legkésőbb 2017. augusztus 5-től az E-felvételi Hivatalos iratok menüpontjában lesz elérhető, amelyről minden jelentkező e-mailben is értesítést kap.

Sajtókapcsolat: kommunikacio@oh.gov.hu

Nyomtatás