Ugrás a tartalomhoz

Díjazták a nemzetiségi tanulmányi versenyek legjobbjait

2018. június 12.

Díjat vehettek át az Országos Általános Iskolai Nemzetiségi Tanulmányi Versenyek legeredményesebb tanulói és felkészítő tanárai 2018. június 12-én, Budapesten. A rendezvényen Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal (OH) köznevelési elnökhelyettese méltatta a díjazottakat; a résztvevőket dr. Radich Orsolya, a Pest Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője köszöntötte.

Brassói Sándor köznevelési elnökhelyettes kiemelte: „az országos nemzetiségi megmérettetés olyan hagyománnyá vált az elmúlt években, amelyen rengeteg tanulóból kerülnek ki a legjobbak. Ez a hagyomány pedig kincs, amit ápolni kell. Az OH célja, hogy ezt kibontva, a jelenleg 110 000 gyermeket érintő nemzetiségi oktatást támogathassa és a magyarországi nemzetiségek neveléséért, oktatásáért dolgozó pedagógusok áldozatos munkáját segíthesse a jövőben is."

A nemzetiségi versenyeket az Emberi Erőforrások Minisztériuma hirdette meg nemzetiségi nyelv és irodalomból, valamint népismeretből. Az idei tanévben az összesen 19-féle versenyen az ország több mint ezer, különböző nemzetiségekhez tartozó diákja vett részt. A megmérettetéseket az OH Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központja szervezte.

A nyelv és irodalom versenyeket hét területen (horvát, szerb, német, román, görög, szlovák, szlovén), két kategóriában írta ki a minisztérium. Az I. kategóriában a nyelvoktató, illetve a kiegészítő nemzetiségi oktatást végző intézmények, a II. kategóriában az anyanyelvű, illetve a kétnyelvű nemzetiségi intézmények 7-8. évfolyamos tanulói versenyezhettek. A népismeret versenyeket nyolc (görög, horvát, német, román, roma, szerb, szlovák, szlovén) területen, egy kategóriában hirdették meg a 7-8. évfolyamos diákoknak, kivéve a roma népismeretet, amelyben a versenyzők két korosztályban (5-6. és 7-8. évfolyamosok) is indulhattak.

A díjátadó ünnepséget a nemzetiségi intézmények tanulóinak műsora színesítette: a diákok nemzetiségi verseket, dalokat, táncokat adtak elő.

Az Országos Általános Iskolai Nemzetiségi Tanulmányi Versenyek eredményei itt elérhetők.

vissza az előző menü szintre
ugrás a lap elejére
ugrás a főoldalra
vissza a normál változatra