Digitális fejlődés az oktatásban

 

A hazai digitális kompetenciafejlesztés fontos szereplőit kapcsolta össze a május 18–19-én, Budapesten megrendezett II. eTrend Konferencia. A rendezvény házigazdája az Oktatási Hivatalban (OH) működő eTwinning Magyarországi Szolgáltató Pont volt, a szakmai programokban a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karának munkatársai is közreműködtek. A konferencia keretében került sor a 2017/2018-as tanévi Digitális Témahét díjátadójára.

Dr. Gloviczki Zoltán, az OH elnöke megnyitó beszédében megköszönte a különböző szakmai intézmények összehangolt munkáját. Ennek az együttműködésnek volt köszönhető, hogy a részt vevő pedagógusok a plenáris programokon, illetve a workshopokon a digitális pedagógia bevált eszközei, a projektalapú oktatás előnyei és megvalósításának lehetséges módszerei mellett a mindennapi oktatást színesítő eszközökkel és újonnan bevezetendő technológiákkal is megismerkedhettek.

A Digitális Témahét díjátadója dr. Deutsch Tamás, a témahét fővédnöke és a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos beszédével kezdődött. A miniszteri biztos kiemelte, hogy az iskoláknak lehetőséget kell adniuk arra, hogy pedagógusaik és diákjaik digitális kompetenciái fejlődhessenek. Ez azért is fontos, mert a digitális kompetencia fejlesztése szorosan összekapcsolódik a gondolkodási és problémamegoldó képesség erősítésével. A programban idén közel 7 ezer pedagógus és 120 ezer tanuló vett részt, akik digitális pedagógiai eszközök segítségével, miniprojektek formájában dolgoztak fel a témahéten egy-egy szabadon választott témát.