Befejeződtek az írásbeli érettségik, hamarosan kezdődnek az emelt szintű szóbeli vizsgák

Május 26-án befejeződtek a 2017. május-júniusi közép- és emelt szintű írásbeli érettségi vizsgák. A tanév rendjében meghatározott 16 írásbeli vizsganapon 1 170 vizsgahelyszínen mintegy 108 500 érettségiző tett írásbeli vizsgát.

Az írásbeli vizsgák szervezése során az Oktatási Hivatal (OH) munkatársai 912 180 feladatlapot és 16 227 CD-t csomagoltak be 38 523 biztonsági fóliatasakba, és juttattak el az érettségizőknek 7 484 dobozban, időben a helyszínekre. A csomagolás és a kiszállítás a többlépcsős ellenőrzési rendszer és az abban dolgozó hivatali munkatársak, szállítmányozók, járási hivatalok dolgozói és intézményvezetők pontos munkájának köszönhetően problémamentes volt.

Az írásbeli vizsgák feladatlapjai, valamint a hozzájuk tartozó javítási-értékelési útmutatók az előzetes ütemezésnek megfelelően, folyamatosan kerültek fel az OH honlapjára (www.oktatas.hu). Május 27-én 8 órától már mind a 683 vizsgaanyag (feladatlapok, javítási-értékelési útmutatók, egyéb elektronikus anyagok) megtekinthető az OH honlapján.

A kijavított vizsgadolgozatokat a vizsgázók a saját iskolájukban megtekinthetik, és – amennyiben úgy vélik, hogy az elbírálás nem a központilag közzétett javítási-értékelési útmutató szerint történt – észrevételt tehetnek a javítással kapcsolatban. Az emelt szintű vizsgadolgozatok megtekintésének dátuma országosan egységes: 2017. június 6., kedd. A középszintű vizsgadolgozatok megtekintési ideje az iskola döntésétől függően ettől eltérhet.
Azok a vizsgázók, akik közvetlenül a vizsgaszervező kormányhivatalok valamelyikénél jelentkeztek a vizsgára, a vizsgabehívójukról, illetve az OH honlapjáról értesülhetnek arról, hol tekinthetik meg a kijavított vizsgadolgozataikat. A megtekintés ideje számukra – a vizsga szintjétől függetlenül – szintén 2017. június 6., kedd.

A szóbeli érettségi vizsgák

Az érettségi vizsgák következő szakasza az emelt szintű szóbeli vizsgák időszaka lesz. 2017. június 8. és 15. között 181 vizsgahelyszínen, 2 809 tantárgyi bizottság előtt közel 41 000 szóbeli vizsgát tartanak majd meg.
Az érettségizők emelt szinten 94 féle vizsgatárgyat választottak, melyek mindegyikéből van szóbeli vizsga is. Az emelt szintű szóbeli vizsgákat a húsz megyei/fővárosi kormányhivatal (KH) szervezi. Az OH által elkészíttetett szóbeli tételek a KH-k közreműködésével jutnak el a három fős tantárgyi bizottságokhoz. A tantárgyi bizottságok elnökét és tagjait a vizsgaszervező KH bízza meg.
A vizsgázó teljesítményét az adott tantárgyi bizottság mindhárom tagja a vizsgatárgy leírásában, jogszabályban rögzített szempontok alapján, egyéni értékelő lapon, külön-külön értékeli, majd az egyéni értékelések egyeztetése után közösen tesznek javaslatot az érettségi vizsgabizottságnak a vizsgázó teljesítményének minősítésére. A tantárgyi bizottság egyéni osztályozó ívet állít ki minden vizsgázóról, amelyet a vizsgaszervező KH küld meg az illetékes érettségi vizsgabizottságnak.

A középszintű szóbeli vizsgákra az emelt szintű szóbeli vizsgákat követően, 2017. június 19-től 30-ig kerül sor az érettségi vizsgát szervező középiskolákban.

Az Oktatási Hivatal köszönetét fejezi ki az iskolák pedagógusainak és minden közreműködőnek az érettségi lebonyolításában végzett eddigi lelkiismeretes munkájukért, és további eredményes vizsgákat kíván az érettségiző diákoknak.

Oktatási Hivatal

Nyomtatás