Angolul is elérhető a Diplomás Pályakövetési Rendszer két modulja

Mit ér a diploma? Átlagosan mennyi idő múlva lesz egy frissdiplomásnak munkája, és vajon mekkora fizetésre számíthat adott képzés elvégzésével? Ilyen és ehhez hasonló tanulmányi és munkaerőpiaci kérdéseket, összefüggéseket vizsgál anonim módon, tényadatokra támaszkodva a Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR), kiemelten a pályaorientációt támogató modulja (POT). Az adatok mostantól angol nyelven is böngészhetők.

A hazánkban működő külföldi vállalatok, cégek képviselői, nemzetközi szervezetek munkatársai is könnyedén használhatják a DPR modulokat, mivel angol nyelven is elérhetővé váltak.

Az Adminisztratív Adatbázisok Egyesítése (AAE) modul és a pályaorientációt támogató modul friss adatait bemutató online felületek angol nyelven az alábbi linkeken érhetők el:

A DPR AAE 2020 kutatás célja a munkaerőpiaci utánkövetés. A diplomantul.hu oldalon elérhető modulok a frissdiplomások 2019. decemberi munkaerőpiaci adataival egészültek ki a közelmúltban.

Az interaktív felületeken négy különböző végzett évfolyam tanulmányi és munkaerőpiaci adatai érhetők el (minden képzési terület szerepel, ahol képzésenként legalább 15 fő szerzett abszolutóriumot). Megtudhatjuk, hogy az adott szakon és évfolyamon végzettek milyen gyorsan helyezkedtek el, mekkora jövedelemmel rendelkeznek, mely ágazatokban és milyen munkakörökben dolgoznak, valamint milyen arányban és irányban tanulnak tovább.

A DPR AAE és POT modulok közelebb hozhatják egymáshoz a felsőoktatást és a munkaerőpiacot, megkönnyíthetik a szereplők alkalmazkodását a folyamatosan változó kihívásokhoz.

A felsőoktatásba jelentkezők, a hallgatók és a frissdiplomások kulcsfontosságú és konkrét információkat találnak a modulokban: az ott közölt adatok támogathatják őket a döntéshozásban, például a képzés-, intézmény választás terén. Az adatok segíthetik a munkáltatói oldalt is, hiszen információt kapnak a vonatkozó területen végzett hallgatókról mind tanulmányi, mind munkaerőpiaci aspektusból. A hallgatók munkaerőpiaci életútjának ismerete hatékonyan alapozhatja meg az intézményi stratégiaalkotást, valamint a szakpolitikai döntéshozatalt is.

Megtörtént a rendszer összehangolása az Európai Unió területén elfogadott besorolásokkal (FEOR -> ISCO és TEÁOR -> NACE Rev. 2. átkódolás), így az adatok nemzetközi szinten is összehasonlíthatóvá váltak.

A Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) AAE 2020 elnevezésű kutatási modulja a 2011/12-es és a 2017/18-as tanévek között abszolutóriumot szerzettek munkaerőpiaci helyzetét vizsgálta. A DPR adatbázisában a Felsőoktatási Információs Rendszer (FIR) egyéni adataihoz anonim módon kapcsolódnak a más államigazgatási rendszerekben tárolt tényadatok. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő és a Diákhitel Központ mellett az Innovációs és Technológiai Minisztérium adatai is megtalálhatóak az adatbázisban.