A nemzetiségi versenyek legjobbjait díjazták

2024. június 12-én Budapesten adták át a 2023/2024-es tanévi Országos általános iskolai nemzetiségi tanulmányi versenyek, az Országos nemzetiségi online nyelvi versenyek és az Országos német nemzetiségi kommunikációs verseny díjait, összesen 114 tanuló kapott elismerést. A megmérettetéseket az Oktatási Hivatal Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központja hirdette meg.

Az eseményen Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke mondott köszöntőt, amelyben kiemelte: a díjátadó a magyarországi nemzetiségek ünnepe, akik nemcsak történelmünk formálói, de hozzájárulnak hazánk szellemi és kulturális gyarapodásához is. A nemzetiségi versenyek révén a tanulók jobban megismerhették saját nemzetiségük kultúráját, az ünnepség pedig hidat képez közöttük, egymás kultúrájához is közelebb kerülhetnek.

A rendezvényt szerb, szlovák, német, bolgár, horvát, román, szlovén, lengyel és roma nemzetiségi műsorok: dalok, táncok, vers színesítették.

Az Országos általános iskolai nemzetiségi tanulmányi versenyeken nemzetiségi nyelv és irodalomból kilenc (bolgár, görög, horvát, lengyel, német, román, szerb, szlovák, szlovén), népismeretből tíz (bolgár, görög, horvát, lengyel, német, román, roma, szerb, szlovák, szlovén) nemzetiségi területen mérhették össze tudásukat a nemzetiségi nevelés-oktatásban részt vevő 7. és 8., roma népismeret esetében az 5-8. évfolyamos tanulók. A versenyek feladatai az adott nemzetiségi nyelv és irodalom, illetve népismeret kerettantervi követelményein alapulnak. A versenyzők a nyelvi versenyen nyelvtudásukról, irodalmi ismereteikről, olvasmányélményeikről, a népismeret versenyen a nemzetiségek történelméhez, történetéhez, kultúrájához, életmódjához, hagyományaihoz kapcsolódó ismeretekről adtak számot. A versenyekre 1058 tanuló jelentkezett, a döntő fordulóba 219 versenyző jutott tovább, és 70 tanuló kapott díjat.

Az Országos nemzetiségi online nyelvi versenyek a bolgár, görög, lengyel, horvát, német, román, szerb, szlovák és szlovén nemzetiségi intézményekben tanuló 4. évfolyamos tanulóknak biztosított életkori sajátosságaiknak megfelelő, játékos, meseelemekben bővelkedő online versenyzési lehetőséget. A feladatokat 478 versenyző töltötte ki, közülük 41 tanuló részesült díjazásban.

Az Országos német nemzetiségi kommunikációs verseny a 7-8. évfolyamosok kommunikációs készségét tette próbára. A versenyre 25 tanuló jelentkezett, közülük tizenöten jutottak a döntőbe, díjat a három legjobb teljesítményt nyújtó diák kapott.Nyomtatás