A felsőoktatást érintő képesítések kölcsönös elismeréséért dolgoznak a V4-ek

A felsőoktatást érintő képesítések továbbtanulási célú, kölcsönös elismerésének lehetőségeit vizsgálták a visegrádi négyek szakemberei 2021. november 25-én az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és az Oktatási Hivatal (OH) által rendezett online workshopon, amelyen a V4-ek felsőoktatási és elismerési rendszerei mellett nemzetközi kezdeményezéseket is bemutattak.

A meghívottakat dr. Sinóros-Szabó Laura, az ITM főosztályvezetője és dr. Bréda Zsófia, az OH Magyar Ekvivalencia és Információs Központjának vezetője, a workshop moderátora köszöntötte, majd dr. Sinóros-Szabó Laura bemutatta a V4-ek által ez év októberében, Győrben aláírt elismerési szándéknyilatkozatot. Ezt követően nemzetközi példákról hallhattak a résztvevők: az európai oktatási térség célkitűzéseit az Európai Bizottság munkatársa ismertette, majd jó gyakorlatként a Benelux és balti államok között létrejött kölcsönös automatikus elismerési egyezményről és a skandináv országok egymás közötti elismerési gyakorlatáról számoltak be a meghívott külföldi szakértők.

Dr. Vanó Renáta, az OH felsőoktatási elnökhelyettese a magyar felsőoktatási rendszerről és a hazai továbbtanulási célú elismerésről adott tájékoztatást.

A délutáni szekcióban a lengyel, a cseh és a szlovák felsőoktatási rendszert és elismerési jogot mutatták be az egyes országok szakértői, majd ismertették álláspontjukat a jövőbeni együttműködés lehetséges formáiról, kereteiről. A műhelymunka zárásaként dr. Sinóros-Szabó Laura összegezte az elhangzottakat.

A felsőoktatásit érintő képesítések továbbtanulási célú, kölcsönös és automatikus elismerése a mobilitás növekedését, a régió felsőoktatási intézményeinek vonzóbbá válását eredményezheti. E cél érdekében tették meg az első lépéseket a V4-országok szakértői a workshopon.

 

 

 

Nyomtatás