Díjat kapnak az OKTV legjobbjai

Június 1-jén, pénteken 14:00 órakor kezdődik az idei Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV), valamint a Nemzeti Tehetség Program keretében alapított „Kiváló versenyfelkészítő" elismerések díjátadó ünnepsége a Budapest II. Kerületi Móricz Zsigmond Gimnáziumban.

Az OKTV a tehetségek kiválasztásának és gondozásának legismertebb, legnagyobb hagyományú fóruma a magyar köznevelésben. A versenyeket az oktatásért felelős minisztérium hirdeti meg a középiskolát lezáró vagy az azt közvetlenül megelőző évfolyamok tanulóinak. A fordulókat a középiskolák közreműködésével az Oktatási Hivatal (OH) szervezi.
Ebben a tanévben 28 tantárgy 39 kategóriájában meghirdetett versenyeire az OH 28 963 jelentkezést regisztrált. Ez 21 059 tanulót jelent, hiszen a tanulók akár több tárgyra is jelentkezhettek. Az OKTV népszerűségét jelzi, hogy a megmérettetésen az ország 581 középiskolájából, azaz középiskoláink közel feléből, vettek benne részt diákok.
Az országos döntőkben az 1-30. helyezést elért tanulók 201 középiskolából kerültek ki, ami azt mutatja, hogy számos intézményben folyik egy-egy tantárgyi területen magas szintű tehetséggondozó munka.
A díjkiosztó ünnepségen dr. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közoktatásért felelős helyettes államtitkára, dr. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke és prof. dr. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke 69 középiskola 112 tanulójának adja át az első, a második és a harmadik helyezésért járó díjakat.
A Nemzeti Tehetség Program keretében alapított „Kiváló versenyfelkészítő” elismeréseket dr. Maruzsa Zoltán és Jávor Balázs, az Új Nemzedék Központ tehetségfejlesztési igazgatója adja át 40, a tehetséggondozásban sok éve eredményes pedagógusnak, oktatónak és szakembernek.
Az ünnepségen további elismerések átadására is sor kerül. A Graphisoft SE által alapított Graphisoft-díjat 20 matematika szakos tanár kapja meg országosan is kiemelkedő tehetséggondozó munkájáért. A német nyelv, illetve a német nemzetiségi nyelv és irodalom versenyek legjobbjait a Zentralstelle für das Auslandsschulwesen (Külföldi Oktatási Ügyek Központja) németországi ösztöndíjjal ismeri el. A földrajz OKTV első három helyezettje a Magyar Földrajzi Társaság által adományozott Ifjú Geográfus díjat veheti át. A Magyar Nemzeti Filmalap a mozgóképkultúra és médiaismeret OKTV első három helyezettjének, a Budapesti Francia Intézet a francia nyelv OKTV I. és II. kategória első három helyezettjének ajánlott fel különdíjat. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pedig a katasztrófavédelmi szakmai ismeretekből legkiemelkedőbben teljesítő versenyző teljesítményét ismeri el különdíjjal.

Az OKTV tantárgyai és a versenyzők száma:

angyol nyelv 5846
belügyi rendészeti ismeretek 75
biológia 4601
dráma 162
filozófia 158
fizika 1381
földrajz 475
francia nyelv 513
horvát nyelv és irodalom 11
informatika 2256
kémia 1272
latin nyelv 181
magyar irodalom 1159
magyar nyelv 418
matematika 4116
mozgóképkultúra és médiaismeret 147
művészettörténet 148
német nemzetiségi nyelv és irodalom 119
német nyelv 1506
olasz nyelv 339
orosz nyelv 144
román nyelv és irodalom 10
spanyol nyelv 531
szerb nyelv és irodalom 8
szlovák nyelv és irodalom 5
szlovén nemzetiségi nyelv 5
történelem 2875
vizuális kultúra 502


Nyomtatás

CÍMKÉK

OKTV