Sikeresen zárult a MaTalent7 tehetségazonosító mérés

Külhoni diákok bevonásával sikeresen zárult az Oktatási Hivatal által koordinált MaTalent7 pályázat, melynek az országos matematikai tehetségazonosító mérésén 10.641 tanuló vett részt; a szomszédos országokból 749 diák jelentkezett. A projekt a mérés mellett a Tudásközpontok és a tehetséggondozó pedagógusok számára biztosított szakmai támogatást.

A MaTalent7 pályázat (NTP-TK-M-21-0004) kiemelt célja volt, hogy az Oktatási Hivatal (OH) megszervezze a 10-11 éves tanulók online matematikai tehetségazonosító mérését. A pályázat az ország valamennyi intézmény feladatellátási helyén lehetővé tette, hogy a tanulók bekapcsolódhassanak a mérésbe. Mivel az OH elkötelezett a külhoni magyar tanulók tehetséggondozásának támogatása iránt is, 2022-ben a külhoni magyar pedagógusszervezetekkel együttműködve a pályázat az ő számukra is biztosította a mérésbe történő bekapcsolódás lehetőségét.

A mérésben idén összesen 10.641 tanuló vett részt, a szomszédos országokból (Románia, Szerbia és Szlovákia) 749 magyar ajkú diák jelentkezett. Az értékelést a diákok nem az összpontszám alapján kapták, hanem a készségek árnyaltabb mérésére alkalmasabb ún. képességmodell segítségével. Ez esetben a tanuló eredményét az ún. képességpont jelenti, amelynek meghatározásában a módszer figyelembe veszi, hogy a tanuló milyen nehézségű feladatokat oldott meg. Ennek alapján mind a magyarországi mind a külhoni diákok között voltak kiváló teljesítményt nyújtó (átütő tehetségfejlődésű tanulók), a résztvevők egy kisebb hányada szintén nagyon jól teljesített (kiemelkedő tehetségfejlődésű tanulók), de átlag feletti eredményt ért el a tanulók egy jelentősebb része is (tehetségígéretek).

A pályázat további célja volt, hogy országszerte támogassa a Matematikai Tudásközpontokat, amelyek biztosítják a matematikai tehetségek és az érintett tehetségfejlesztő szakemberek támogató környezetét. A Tudásközpontok a pályázati időszakban tehetséggondozó szakköröket, foglalkozásokat, tanulmányi versenyeket szerveztek a saját és a régió érdeklődő tehetséges tanulóinak.

Bővebb információ itt érhető el a MaTalent7 pályázatról.

Nyomtatás