Október 16-án kezdődnek az őszi érettségik

2020. október 16-án a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődik a 2020/2021-es tanév őszi vizsgaidőszaka. A vizsgákat az erre kijelölt középiskolák és a kormányhivatalok a tavasszal már bevált járványügyi óvintézkedések szigorú betartásával szervezik. Idén ősszel 396 intézményben 27.631-en érettségiznek, a lebonyolításban 493 érettségi vizsgabizottság működik közre.

Az Oktatási Hivatal honlapján közzétette a vizsgaszervezés során alkalmazandó biztonsági intézkedésekről szóló ajánlást: a vizsgázók számára úgy kell ülőhelyet biztosítani, hogy tartható legyen a legalább 1,5 méter védőtávolság, ennek érdekében egy teremben legfeljebb 10 fő tartózkodhat. Minden vizsgahelyszínen megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt kell biztosítani, továbbá a vizsgázóknak ajánlott a maszk viselése.

Az őszi érettségi vizsgaidőszakban rendes, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló és javító, valamint – a Kormány döntése értelmében – előrehozott vizsgára is lehetett jelentkezni. Azoknak, akik tavasszal a koronavírusjárvány miatt nem tudtak eleget tenni vizsgakötelezettségüknek, az érettségi pótlása ingyenes. Az előrehozott (69%) és a rendes (14%) vizsgák aránya a legnagyobb, ezeket követik a szintemelő (6%), a javító (5%), az ismétlő (4%) és a kiegészítő (2%), valamint a pótló vizsgák (0,1%).

Az írásbeli vizsgákat október 16. és október 30., az emelt szintű szóbeliket november 12. és 16., a középszintű szóbeliket pedig november 23. és 27. között tartják. Az érettségizők várhatóan több mint  35.000 vizsgát tesznek: mintegy 8.600-at emelt, 26.400-at pedig középszinten. A jelentkezők választásai alapján ebben a vizsgaidőszakban – az idegen nyelven teljesíthető vizsgatárgyakat (pl. történelem, matematika) külön számolva – középszintű érettségit 108, emelt szintűt pedig 67 tantárgyból tesznek.

A 2020-as őszi érettségi vizsgák jogszabályban rögzített időpontjai megtalálhatók az Oktatási Hivatal honlapján.

Nyomtatás