Dokumentumpótlás, sorrendmódosítás a felvételiben

Legkésőbb 2012. július 10-ig küldhetik be a felsőoktatásba felvételizők a jelentkezéshez szükséges, még hiányzó dokumentummásolatokat. Szintén eddig a határidőig lehet egyetlen alkalommal módosítani a korábban megadott jelentkezési sorrenden.

Minden olyan dokumentumot, ami a jelentkezési határidőig még nem állt rendelkezésre (mint például az utolsó év végi, vagy az érettségi bizonyítvány) legkésőbb 2012. július 10-ig pótolhatják a jelentkezők. A hiányzó dokumentumok pótlására két lehetőségük van:

  • feltölthetik elektronikusan az e-felvételiben (azok is, akik korábban papíron jelentkeztek),
  • vagy
  • beküldhetik postán az Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190 címre.

Mindent elég egy példányban beszkennelni és feltölteni az e-felvételiben, vagy egy darab fekete-fehér, A4-es fénymásolatot postára adni, eredeti dokumentumot nem kell beküldeni. A szkennelt fájlnak, vagy a fénymásolatnak jól olvashatónak kell lennie, illetve tartalmaznia kell a jelentkező nevét, valamint - a postán beküldött iratoknál - a felvételi azonosító számát is.

A dokumentumpótlás mellett szintén július 10-ig van lehetőségük a jelentkezőknek módosítani a felvételi adatbázisban szereplő adataikat. (Erre akkor lehet szükség, ha valakinek valamilyen adata rosszul szerepel az adatbázisban, vagy a jelentkezési határidőt követően megváltozott. Ezek az információk elérhetők az e-felvételiben, illetve megtalálhatók a regisztrációs levelekben is.) Az adatmódosításhoz szükséges formanyomtatványok megtalálhatók a felvi.hu Kérvénytárában. A kitöltött és aláírt nyomtatványokat a dokumentummásolatokhoz hasonlóan szintén kétféleképpen juttathatják el a jelentkezők: elektronikusan az e-felvételiben feltöltve, vagy postai úton a fent említett címre küldve.

Sorrendmódosítás: mikor, hogyan, miért

A sorrendmódosítás határideje 2012. július 10. Eddig van lehetőségük a jelentkezőknek egyetlen alkalommal változtatni a megjelölt képzések sorrendjén. Fontos tudni, hogy csak a jelentkezéskor megadott szakokat lehet lejjebb, vagy feljebb sorolni a listában, új képzés megjelölésére viszont a sorrendmódosításkor nincs lehetőség!

Az egyszeri sorrendmódosítás lehetőségével akkor érdemes élni, ha megváltozott a jelentkező preferencia-sorrendje, vagyis a listában nem azok a képzések szerepelnek először, ahová leginkább be szeretne kerülni. Abban az esetben viszont nem érdemes változtatni, ha valamelyik képzésnél nem sikerült a jelentkező alkalmassági vizsgája, mivel ebben az esetben az adott szakra automatikusan nem nyerhet felvételt, függetlenül attól, hogy hányadik helyen jelölte meg. Ugyanígy nincsen értelme a sorrendmódosításnak akkor, ha valamelyik megjelölt szakra mégsem szeretne bekerülni és ezért a lista végére sorolná. Ilyen esetben előnyösebb a jelentkezési hely visszavonását - kizárását - választani. A visszavonás nem számít bele a sorrendmódosításba, arra ettől függetlenül van lehetőség, a törölt szakok azonban nem befolyásolják a felvételi eljárás során fizetendő díj összegét.

A változtatás történhet elektronikusan, az e-felvételiben, vagy a Felvi.hu Kérvénytárában megtalálható kérelem (Kérelem jelentkezési sorrend módosítására) postázásával, a fent említett címre. Ez utóbbi esetben a kérelemnek tartalmaznia kell a jelentkező nevét, a felvételi azonosító számát, az új sorrendet és a jelentkező aláírását.

A 2012 szeptemberében induló képzések ponthatárait várhatóan július 24-én este nyolckor hirdetik majd ki, amelyek ezzel egyidőben a Felvi.hu honlapon lesznek elérhetők.

Sajtókapcsolat:
Cseh Boglárka
Oktatási Hivatal
kommunikációs irodavezető
e-mail:cseh.boglarka@oh.gov.hu
telefon: 06/1-374-2149
mobil: 06/70-451-8610
Keresztszeghy István
Educatio Nonprofit Kft.
kommunikációs osztályvezető
e-mail: keresztszeghy.istvan@educatio.hu
telefon: 06/1-477-31-09
mobil: 06/30-68-22-303
Nyomtatás